Daca au trecut mai multe luni de cand nu ai platit rata la imprumul facut si vrei sa stii dupa cat timp se sterge un credit neplatit, sau ce trebuie sa faci pentru ca acesta sa se prescrie, afla in acest articol. In continuare vom discuta despre prescrierea creditelor, consecintele creditului neplatit, dar si cum sa faci un imprumut potrivit nevoilor tale.
Ce se intampla daca nu mai platesti un credit?
In cazul in care nu mai platesti creditul, banca va demara actiuni de recuperare a banilor. Acestea pot include, printre altele, blocarea conturilor bancare si angajarea unui avocat sau a unei firme specializate in recuperarea creantelor.
In cele din urma, daca nu platesti inapoi ratele la creditul bancar, creditorul va emite o somatie pentru a-ti cere aceste sume. Daca nu reusesti sa achiti datoriile, creditorul va solicita executarea silita.
Care sunt consecintele unui credit neplatit?
Prescrierea unui credit neplatit poate veni cu mai multe repercursiuni. De exemplu:
- Poti fi refuzat in momentul in care incerci sa inchei un abonament de servicii de telefonie mobila, internet sau televiziune;
- Achizitionarea bunurilor in rate (chiar si in magazin), va fi imposibila deoarece vei fi etichetat ca rau platnic;
- Vei fi raportat in Biroul de Credite si asta va insemna ca, pentru o perioada, vei putea accea mult mai greu un credit de la o institutie de finantare.
Totusi, daca te afli in aceasta situatie, poti sa obtii un credit IFN fara verificare. Gasesti pe site-ul nostru mai multe detalii despre tipurile de imprumuturi disponibile.
Cand se sterge un credit neplatit?
Un credit neplatit poate fi prescris dupa trei ani de la data la care a fost declarat scadent anticipat. Acest lucru se intampla dupa 90 de zile de intarziere a platii. Daca in timpul acela banca sau IFN-ul la care imprumutul a fost facut nu initiaza procedura de executare silita, datoria poate fi stearsa. In cazul datoriilor neplatite catre stat, prescrierea are loc dupa cinci ani. Orice incercare ulterioara de recuperare a banilor poate fi contestata in instanta de catre debitor.
Acum ca stii dupa cat timp se sterge un credit neplatit, in continuare iti vom da cateva sfaturi care te ajuta sa nu ajungi intr-o astfel de situatie.
Cum sa te asiguri ca iti permiti sa platesti creditul?
Inainte sa faci credit online, trebuie sa te asiguri ca iti permiti sa platesti rata creditului. Un calculator de credit te poate ajuta sa iti calculezi rata lunara pe care o vei plati la o institutie financiara. Astfel, vei putea verifica daca poti plati rata lunara a creditului.
Factorii de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi creditul bancar pentru nevoile tale financiare personale includ:
- Perioada maxima pentru care poti obtine finantarea: este bine sa stii daca vei avea nevoie de mai mult sau mai putin timp pentru a-ti plati creditul;
- Rata dobanzii pe care institutia financiara in cauza ti-o ofera;
- Analizeaza daca anumite venituri suplimentare pot fi incluse in calculul ratei la care esti eligibil sau nu, pentru a te reduce costurile;
- Pentru a evita probleme financiare, asigura-te ca rata lunara nu depaseste 30-40% din venitul tau net.
In acelasi timp, tine cont de faptul ca exista mai multi factori care pot influenta costul total al unui credit:
- valoarea creditului;
- tipul dobanzii (fix sau variabil);
- comisionul de analiza;
- tipul comisioanelor percepute (inainte sau dupa acordarea creditului);
- perioada pentru care ai ales sa imprumuti bani.
Iti recomandam sa faci o simulare credit inainte de a incepe demersurile necesare.
Acum ca stii dupa cat timp se sterge un credit neplatit, dar si care sunt repercursiunile in cazul unei astfel de situatii, asigura-te ca ai toate informatiile inainte de a face un imprumut.
Citeste si despre: credit ifn pe termen lung, imprumuturi fara loc de munca.