Odata cu aducerea pe lume a unui copil, vine si responsabilitatea enorma de te asigura ca este mereu in siguranta si primeste cea mai buna educatie care il va ajuta sa aiba o viata implinita cand va deveni adult.
O parte importanta din educatie este si responsabilizarea financiara care trebuie inceputa de la o varsta frageda astfel incat cel mic sa creasca cu obiceiuri sanatoase pe care le va pastra si in viitor.
Iata cateva moduri usoare prin care iti poti educa financiar copiii:
Care sunt obiceiurile pe care trebuie sa i le formezi de mic
O strategie buna prin care il poti invata pe cel mic sa fie responsabil financiar este sa il ajuti sa isi formeze anumite obiceiuri. Orice obicei este format prin repetitie, iar dupa o anumita perioada va deveni o obisnuinta. Iata cateva moduri prin care ii poti determina pe copii sa inteleaga importanta banilor:
Pusculita – prima lectie de economie
Fa-i cadou copilului o pusculita cu o forma atractiva si explica-i ce inseamna sa faci economie: sa strangi constant o suma mica de bani pana aduni o cantitate destul de mare care poate fi folosita pentru a achizitiona lucrurile pe care si le doreste.
Este important sa ii explici inainte exact ce inseamna banii, spre exemplu ca o bancnota de 50 de lei valoreaza la fel de mult ca 5 bancnote de 10 lei. Astfel, copiii vor intelege ca nu numarul banilor conteaza, ci valoarea acestora.
Alocatie saptamanala sau lunara – cheltui putin, salvezi putin
O alta lectie utila este sa ii oferi copilului o suma mica de bani saptamanal sau lunar pentru care este responsabil. Ii poti explica ca cel mai bun mod de gestionare este sa economiseasca mereu o suma mica din banii primiti si cu restul se poate rasfata – sa isi cumpere o ciocolata, o jucarie etc.
Obiectele costisitoare pe care si le doresc – de ce este nevoie pentru a le obtine
Cel mai probabil copilul isi va dori obiecte costisitoare la un moment dat, un joc, un telefon sau o consola. Cel mic trebuie sa stie cat costa fiecare si ca pentru a le cumpara trebuie sa economiseasca o perioada lunga de timp.
Astfel, cel mic va deveni mai disciplinat si va reusi sa fie mai realist cand vine vorba despre ce isi doreste pentru ca va sti exact cat de mult dureaza sa strangi bani pentru fiecare.
Protejeaza-ti informatiile financiare – nu impartasi cu nimeni coduri sau parole
Atunci cand mergi la banca sau iti folosesti cardul, explica-i ca informatiile de logare sau de pe card sunt secrete si nimeni in afara de tine nu ar trebui sa le stie. Povesteste-i ca exista persoane care folosesc aceste informatii pentru a-ti fura banii si asta te va impiedica sa mai poti cumpara lucruri pe viitor.
Momente din viata potrivite pentru o lectie de educatie financiara
In unele familii, discutiile despre bani sunt tabu iar din cauza acestui lucru copiii ajung adulti iresponsabili financiar. Profita de fiecare moment din viata in care se vorbeste natural despre bani pentru a-l invata pe cel mic cum se gestioneaza corect finantele.
Cand primesti salariul si iti verifici contul, explica-i copilului urmatoarele:
- Cum ajunge salariul in cont, de ce este mai sigur ca totul sa aiba loc online;
- Cum pastrezi o parte din salariu pentru chirie/rata pentru locuinta, intretinere, utilitati si mancare;
- Cum transferi o suma din salariu intr-un fond pentru urgenta, pensie sau chiar pentru facultatea lui, daca va alege sa mearga;
- De ce ai avut nevoie de un credit nevoi personale si cum intentionezi sa il platesti.
Cand mergi la cumparaturi, vorbeste cu copiii tai despre:
- Diferenta dintre a vrea ceva si a avea nevoie de ceva – painea este o necesitate pentru masa, dar dulciurile sunt o dorinta;
- Diferite moduri de a economisi cand faci cumparaturi precum alegerea unor produse mai ieftine, cumparat angro, cupoane de reducere.
Cand platesti facturile lunare, povesteste-i copilului urmatoarele lucruri:
- Cum se desfasoara procesul de plata, cum transferi banii din contul tau catre furnizorii de utilitati;
- Cum iti notezi toate platile astfel incat sa te asiguri ca iti vor ajunge banii pentru orice factura.
Daca vrei sa te asiguri ca cel mic va ajunge un adult responsabil, care isi poate gestiona eficient finantele, este important sa incepi educatia financiara de la o varsta frageda. Nu trebuie sa fie ceva complicat, discutiile despre bani vin natural atunci cand trebuie sa faci o actiune ce implica cheltuirea lor sau economisirea.