Majoritatea oamenilor au profesii diferite. Unii dintre noi sunt studenti, altii sunt avocati, medici sau oameni de afaceri. Desi locurile de munca sunt distincte, avem un lucru in comun: avem de gestionat bugetul personal. Educatia financiara este necesara indiferent daca folosim sau nu produse sau servicii bancare.
Daca reusesti sa consumi lunar intregul venit, un buget personal te poate ajuta sa identifici si sa reduci cheltuielile sau sa economisesti bani. Poti face acest lucru prin notarea veniturilor si cheltuielilor in ultimele doua luni. Aceasta practica te ajuta sa intelegi cheltuielile si sa iti administrezi mai eficient banii. Daca vrei sa afli despre alte modalitati de a-ti gestiona bugetul cat mai inteligent, precum imprumuturi rapide, acesta este articolul ideal pentru tine! Continua sa citesti pentru a afla mai multe!
Care sunt avantajele in a-ti gestiona mai bine bugetul personal?
- Daca intampini dificultati in a gestiona cheltuielile lunare, un buget personal te poate ajuta sa intelegi mai bine situatia financiara si sa fii mai eficient in administrarea banilor.
- Bugetul personal te poate ajuta sa iesi dintr-un posibil impas al lipsei de bani si sa iti cresti veniturile, pentru a fi in siguranta din punct de vedere financiar pe viitor. Planificarea este utila in ambele situatii pentru a identifica cheltuielile, a face ajustari si a vedea daca poti sa iti cresti veniturile.
- Daca intentionezi sa faci o achizitie importanta, gestionarea bugetului personal iti ofera avantajul de a analiza situtia in mod realist si de a planifica pasii necesari pentru a-ti atinge obiectivul. De asemenea, daca vrei sa incepi o afacere, te ajuta sa evaluezi corect daca esti in masura sa te descurci singur sau daca ai nevoie de un partener, poate chiar de un imprumut de la un IFN.
- Uneori, se intampla sa ai nevoie sa cumperi ceva care nu este foarte costisitor, dar nu ai fondurile necesare in acel moment. Este o situatie ce ar putea fi evitata, prin planificarea si gestionarea atenta a bugetului personal. O solutie simpla in aceasta situatie ar fi un credit rapid cu termen scurt care poate fi achitat rapid din venituri si nu va destabiliza bugetul tau.
- Un alt beneficiu al utilizarii unui buget personal este ca iti permite sa iti platesti datoriile mai rapid. Atunci cand ai o imagine clara asupra cheltuielilor tale, poti identifica cu exactitate de unde poti reduce costurile pentru a putea plati datoriile cat mai repede posibil. De asemenea, bugetul personal te ajuta sa eviti alte imprumuturi, deoarece vei vedea exact diferenta dintre venituri si cheltuieli si vei sti care sunt finantele pe care te poti baza fara a cere ajutorul altcuiva.
- Cand ne gandim la necesitatea unui buget personal, trebuie sa luam in calcul si motivatia. Prin evaluarea structurata si realista a situatiei financiare, putem determina ceea ce putem realiza si cum putem controla balanta dintre venituri si cheltuieli. Profitul, adica diferenta dintre acestea, reprezinta banii pe care ii putem investi intr-un bun material sau intr-o experienta inedita.
Etapele necesare pentru a stabili bugetul personal
- Primul pas in construirea unui buget personal este sa tii o evidenta clara a veniturilor si a banilor de care dispui. Apoi, calculeaza datoriile pe care le ai, daca exista, si plateste-le cu prioritate. Este important sa platesti mai intai datoriile, deoarece amanarea lor duce doar la acumularea unor sume mai mari si poate duce la penalizari in cazul in care trebuie sa platesti rate la banca.
Prin urmare, atunci cand iei un credit, ar trebui sa alegi o solutie transparenta, cu conditii de rambursare rezonabile, care iti permite sa stii intotdeauna cat mai ai de restituit si in ce conditii. Astfel, vei putea planifica bugetul lunar in mod realist si nu vei intampina surprize neplacute.
- Identifica cheltuielile recurente lunare, cum ar fi facturile de utilitati (energie electrica, gaz, cablu TV, internet), plata intretinerii si chiria (daca nu detii un apartament propriu), precum si abonamentele la diverse servicii (sala de sport, servicii de streaming) pentru a le include in bugetul lunar.
- Cel mai eficient mod in care poti gestiona bugetul personal este sa introduci toate aceste informatii intr-un tabel, pe care sa il imparti pe categorii de venituri si cheltuieli. Creeaza un format cat mai simplu, fara sa il incarci cu prea multe informatii. Astfel, vei avea o imagine clara a situatiei tale financiare, pe baza careia vei putea face ajustarile necesare de buget. Nu uita sa notezi in tabel toate veniturile si cheltuielile!
Cum poti sa-ti imparti cheltuielile pentru bugetul personal?
Pentru a gestiona mai eficient bugetul, poti sa imparti cheltuielile lunare in cateva categorii:
- Cheltuielile fixe sunt cele care se repeta in mod obisnuit si trebuie platite lunar, trimestrial, semestrial sau anual, avand aproximativ aceeasi valoare de fiecare data. Acestea includ, de exemplu, plata intretinerii, a chiriei, a utilitatilor si a abonamentelor, fiind cheltuieli estimate in functie de platile efectuate in lunile anterioare.
- Cheltuielile variabile sunt cele care se pot schimba in functie de context si de nivelul venitului personal. Acestea pot include produse sau servicii de ingrijire personala, alimente, imbracaminte, cursuri, vacante, cheltuieli legate de masina, cadouri si evenimente la care dorim sa participam. Aceasta categorie ne permite sa ajustam bugetul in mod semnificativ prin evaluarea precisa a necesitatilor noastre.
III. Categoria a treia de cheltuieli este reprezentata de taxe si asigurari catre stat. Desi valoarea acestora este fixa, sumele care trebuie achitate pot varia in functie de cursul valutar, de recalcularea sau reprogramarea taxelor catre autoritati sau prin adaugarea de servicii de asigurare suplimentare.
Care sunt metodele de a economisi?
O metoda eficienta de economisire este regula 50/20/30. Potrivit acestei reguli, ideal ar fi sa aloci maxim 50% din veniturile tale pentru platile fixe, cum ar fi chirie, intretinere sau abonamente. 20% ar trebui sa fie destinat economiilor, astfel incat sa le depui intr-un cont bancar sau sa le investesti pentru a-ti creste veniturile pe termen lung. Ultimele 30% din venituri ar trebui sa fie alocate cheltuielilor flexibile, cum ar fi mancarea, hainele, divertismentul sau pasiunile tale.
Urmareste acest model pentru a verifica daca indeplinesti aceasta regula. In cazul in care exista diferente semnificative, gandeste-te cum poti ajusta bugetul si ce cheltuieli poti reduce pentru a te apropia de procentele stabilite.
Planifica pasii urmatori: Bugetul lunar iti permite sa estimezi veniturile si cheltuielile pe termen scurt. Bugetul anual te ajuta sa iti setezi obiective pe termen lung, cum ar fi obiective personale sau o vacanta. Pentru a avea o imagine clara a situatiei tale financiare si a obiectivelor tale pe termen scurt, mediu si lung, pastreaza si actualizeaza ambele bugete in paralel.
Daca ai urmat acesti pasi si intampini in continuare probleme cu bugetul personal, poti apela oricand la alternativa unor credite. La Credius poti solicita oricand un credit cu buletinul, iar suma necesara ajunge in contul tau in timp record!