Ce poti cumpara cu criptomonede?

Criptomonedele reprezinta bani digitali descentralizati, realizati pentru a fi utilizati in mediul online. 

Denumirea de criptomoneda vine din combinatia dintre „criptografie” si „moneda”. La baza tuturor criptomonedelor se afla un algoritm criptografic. Astfel, nu este o unitate fizica, cum ar fi o moneda sau o bancnota de un leu, ci mai degraba un calcul matematic. Activele de criptomonede sunt adesea stocate intr-un portofel digital, care tine evidenta acestora. 

Suma credit:3 000 lei
2 200 lei 50 200 lei
- +
Perioada de plata:30 luni
24 luni 60 luni
- +
Rata lunara *Prezentele informatii sunt orientative si nu au valoare contractuala. In conformitate cu normele interne ale Credius, oferta este personalizata si poate fi mai atractiva sau mai putin atractiva decat cea expusa in exemplul reprezentativ. Aplica acum

Un registru descentralizat monitorizeaza toate tranzactiile cu criptomonede din intreaga lume.  

Tipuri de criptomonede 

Chiar daca Bitcoin este prima si cea mai valoroasa criptomoneda, piata este una mult mai mare si mai diversificata. 

Exista aproape 20.000 de criptomonede diferite care sunt tranzactionate public. In timp ce unele monede sunt extrem de cunoscute si de tranzactionate, altele sunt aproape lipsite de valoare.  

Astfel, daca te gandesti sa intri in jocul criptomonedelor, este indicat sa te orientezi catre o criptomoneda stabila, utilizata intens. 

Criptomonede spre care poti sa iti indrepti atentia, mai ales daca iti doresti o sansa mai mare de succes: 

-Bitcoin este prima si cea mai valoroasa criptomoneda. 

-Ethereum este folosita pentru a efectua tranzactii financiare mai complexe decat cele sustinute de Bitcoin. 

-Cardano este un concurent al Ethereum, condus de unul dintre fostii co-fondatori. 

-Litecoin este o adaptare a Bitcoin menita sa faciliteze platile online. 

-Solana este un alt competitor al Ethereum care pune accent pe viteza si rentabilitate. 

-Dogecoin a inceput precum o gluma, dar a devenit printre cele mai valoroase criptomonede. 

-Shiba Inu are o mecanica complexa. 

-Stablecoins sunt o clasa de criptomonede ale caror valori sunt concepute pentru a ramane stabile in raport cu activele din lumea reala. 

Este sigura criptomoneda? 

Criptomonedele sunt protejate de tehnologia blockchain. Acesta este un proces tehnic destul de complex, dar rezultatul reprezinta un registru digital al tranzactiilor cu criptomonede, care este greu de modificat de hackeri. 

In plus, tranzactiile necesita un proces de autentificare cu doi factori. De exemplu, ti se poate cere sa introduci un nume de utilizator si o parola, pentru a efectua o tranzactie. Apoi, este posibil sa fie nevoie sa introduci un cod de autentificare trimis prin text pe telefonul personal. 

Spre deosebire de banii sustinuti de guvern, valoarea monedelor virtuale este determinata in intregime de cerere si oferta. Acest lucru poate crea fluctuatii mari  care produc castiguri semnificative sau pierderi mari pentru investitori.  

Cum poate fi folosita criptomoneda? 

Bitcoin, care a fost lansat in 2008, a fost prima criptomoneda si ramane  in continuare cea mai mare, cea mai influenta si cea mai cunoscuta.  

Bitcoin si majoritatea celorlalte criptomonede sunt sustinute de o tehnologie cunoscuta sub numele de blockchain, care mentine evidenta tuturor monedelor. Blockchain-urile impiedica folosirea aceleasi criptomonede de doua ori.  

Unele criptomonede sunt create pentru a fi unitati de schimb pentru bunuri si servicii, iar unele pot fi folosite pentru a participa la diferite programe software. 

In ziua de astazi, criptomoneda atrage atentia marilor institutii financiare si este vazuta de unii ca fiind o buna oportunitate de investitie.  

In primele zile ale Bitcoin, multi sperau ca criptomoneda ar putea si va fi folosita pentru a cumpara produse obisnuite, precum este o pizza, de exemplu. In 2010, Laszlo Hanyecz a cumparat pizza in valoare de 41 de dolari de la Papa John’s, pentru care a platit 10.000 de bitcoin la acea vreme. In 2021, acea suma de bitcoin ar fi valorat peste 380 de milioane de dolari. 

Tesla si alte companii mari au acceptat ideea de a-si tranzactiona produsele sau serviciile cu criptomoneda Bitcoin.  

In 2021, guvernul din El Salvador a devenit primul care a acceptat Bitcoin ca moneda oficiala. Ca atare, cetatenii ar putea folosi Bitcoin pentru a plati taxe si alte servicii guvernamentale. 

Prin urmare, gama de produse care pot fi achiziționate cu criptomonede s-a marit considerabil in timp. De aceea, astazi pot fi cumparate mai multe bunuri cu ajutorul acestora. 

Acestea sunt: 

-Tehnologie si site-uri de comert electronic 

Mai multe companii care vand produse tehnologice accepta cripto pe site-urile lor web. 

-Bunuri de lux 

Unii comercianti de bunuri de lux accepta monede cripto ca forma de plata.  

-Masini 

Unii dealeri de masini – de la marci de pe piata de masa pana la dealeri de lux de ultima generatie – accepta deja criptomonede ca plata. 

-Asigurari 

In aprilie 2021, un asigurator elvetian a anuntat ca a inceput sa accepte Bitcoin ca mod de plata pentru toate liniile sale de asigurare, cu exceptia asigurarilor de viata, din cauza unor probleme de reglementare.  

Moneda traditionala fizica vs. criptomoneda 

Pe de o parte, imagineaza-ti un scenariu in care esti la restaurant alaturi de un prieten. Acesta achita intreaga suma a notei de plata, iar tu te oferi sa-i trimiti pretul consumatiei tale, in contul bancar.   

Exista mai multe moduri in care ai putea intampina dificultati in acest sens,  inclusiv: 

-Institutia financiara ar putea avea o problema tehnica cu aplicatia bancara. 

-Contul tau sau al prietenului ar putea fi piratat – furt de identitate. 

-Limitele de transfer pentru contul tau sau al prietenului tau ar fi putut fi depasite. 

Pe de alta parte, retine ca monedele cripto inlatura problemele bancare moderne: nu exista limite pentru fondurile pe care le poti transfera si contul nu poate fi spart.  

Acesta este motivul pentru care multi specialisti considera ca viitorul monedelor consta in criptomonede.  

Este bine de stiut ca in fiecare zi apare cate o noua criptomoneda, asa ca trebuie sa verifici si sa analizezi constant piata, pentru a vedea ce e nou. 

Asadar, in cazul in care iti surade ideea de a avea criptomonede care sa creasca semnificativ de la o perioada la alta, cel mai bine este sa iei legatura cu Credius, pentru un credit de nevoi personale 

Chiar daca in mod general un credit te ajuta in cazul anumitor probleme, de aceasta data iti poate oferi o mana de ajutor pentru a castiga bani in plus. Nu se stie niciodata cand moneda in care investesti creste semnificativ intr-un timp foarte scurt, iar tu te imbogatesti! 

Prin urmare, este posibil ca in timp sa detii un portofel virtual plin cu monede cripto populare si valoroase!