Episodul 2: Educatia financiara pentru tineri

Vine o vreme in viata fiecarui copil cand devine tanar si, implicit, responsabil pentru finantele sale. Din pacate, educatia financiara nu este un subiect tratat cu seriozitate in scoala si multi adulti tineri nu stiu sa isi gestioneze corect banii.

Facturi? Buget? Imprumuturi? Sunt termeni de care poate ai auzit, dar daca vrei sa ai o viata implinita si fara grija constanta a banilor, trebuie sa stii si sa intelegi care iti sunt nevoile financiare si cum sa te organizezi eficient.

Suma credit:3 000 lei
2 200 lei 50 200 lei
- +
Perioada de plata:30 luni
24 luni 60 luni
- +
Rata lunara *Prezentele informatii sunt orientative si nu au valoare contractuala. In conformitate cu normele interne ale Credius, oferta este personalizata si poate fi mai atractiva sau mai putin atractiva decat cea expusa in exemplul reprezentativ. Aplica acum

Acest articol iti va servi ca un mic ghid care sa te ajute sa faci trecerea catre un adult tanar si responsabil:

Care sunt cheltuielile necesare

Indiferent daca inca primesti bani de la parinti sau muncesti, atunci cand locuiesti singur, sunt cateva cheltuieli pe care nu le poti evita si pe care trebuie sa le platesti la timp daca vrei sa te bucuri de confort:
• Chiria sau rata pentru casa, de plata acesteia depinzi daca vrei sa ai un loc unde sa locuiesti;
• Intretinerea trebuie platita lunar, altfel e posibil sa ramai fara apa sau alte lucruri necesare;
• Factura de gaz si de electricitate, fara ele nu vei avea curent in casa;
• Factura de internet si telefon mobil au devenit si ele o necesitate daca vrei sa ramai in contact cu cei dragi;
• Mancarea: chiar daca inca primesti pachet de la parinti, sigur vei avea nevoia sa achizitionezi si tu lucruri esentiale precum apa si paine.

Creeaza un fond de urgenta

Nu stii niciodata ce iti rezerva viitorul, deci este bine sa fii mereu pregatit. Pot aparea situatii neprevazute precum un accident sau o concediere pentru care vei avea nevoie de bani.

Astfel, primul lucru pe care trebuie sa il faci cand esti pe cont propriu este sa economisesti pentru a-ti construi un fond de urgenta care sa iti permita sa traiesti confortabil pentru cel putin trei luni, fara alta sursa de venit.

Gestioneaza-ti bugetul

Primus pas spre o gestionare eficienta a bugetului este sa stii pe ce iti cheltui banii. Ca sa vizualizezi totul mai usor, foloseste o hartie sau un tabel excel. Noteaza toate cheltuielile necesare dar si cele pentru rasfat, o haina noua sau cafeaua cumparata in fiecare dimineata.

Astfel, iti vei da seama unde se duce fiecare ban si ce modificari poti face pentru a economisi bani pe termen lung. Spre exemplu, daca ai in plan sa iti cumperi o masina, un telefon sau un alt bun ai optiunea ori sa economisesti o perioada ori sa iti iei un credit pentru bunuri, daca il vrei cat mai rapid.

Nu te imprumuta niciodata daca nu ai finantele necesare sa platesti rata la termen. Verifica pe site-ul institutiei de la care alegi sa iti iei credit care va fi rata si perioada de indatorare ca sa te asiguri ca iti permiti sa platesti constant.

Pune sanatatea pe primul loc

Poate ai auzit de la parinti zicala ca daca ai sanatate, le poti face pe toate. In aceasta idee, foloseste o parte din bani pentru a-ti face o asigurare medicala privata. Daca inca esti la facultate, esti asigurat la sistemul medical public, dar nu te poti baza mereu pe acest ajutor.

Unii angajatori ofera asigurare privata, dar daca tu nu ai primit, exisa multe clinici private unde iti poti face asigurare iar pretul depinde de serviciile oferite (doar consultatii incluse sau si anumite investigatii si chiar operatii).

Nu e niciodata prea devreme sa te gandesti la pensie

Fiecare cetatean roman primeste pensie din partea statului in functie de perioada lucrata si alti factori precum tipul muncii. De multe ori, acea pensie nu are o valoare indeajuns de mare pentru ca tu sa traiesti confortabil.

Astfel, trebuie sa te gandesti din timp la o modalitate prin care sa ai destui bani la dispozitie atunci cand nu vei mai putea munci. O solutie sunt pensiile private unde platesti o anumita suma lunar pentru ca atunci cand te pensionezi sa primesti o suma considerabila.

Majoritatea tinerilor nu primesc educatia financiara necesara care sa ii ajute sa ajunga adulti responsabil. Dar, cu ajutorul informatiilor de mai sus si a unor carti informative, vei reusi sa iti gestionezi corect bugetul si sa te bucuri de o viata confortabila.