Cum sa bugetezi o nunta in Romania

Organizarea unei nunti este un test de stres pentru multe cupluri. Evenimentul care marcheaza intr-un mod festiv inceputul povestii unei familii presupune un important efort de organizare, planificare si bugetare pentru ca nunta mult visata sa iasa asa cum isi doresc mirii.
Anul trecut si acest an au adaugat o serie de probleme suplimentare in procesul de planificare a unei nunti, din cauza restrictiilor cauzate de pandemia de COVID-19. Regulile s-au schimbat de mai multe ori pe parcursul anului, trecand de la interzicerea acestui gen de eveniemente, la ridicarea treptata a restrictiilor. Chiar la inceputul lunii iunie 2021, autoritatile au decis ca evenimentele private, printre care si nuntile sa se poata desfasura cu 50 de persoane in spatii inchise si 70 de persoane in spatii deschise, numarul de participanti putand fi mai mare doar cu conditia ca toate persoanele sa fie vaccinate.
Daca te-ai decis sa faci nunta mult visata in acest an, este important sa stii cum sa bugetezi un astfel de eveniment, pentru a tine cheltuielile sub control.

Bugetul unei nunti consta in totalitatea cheltuielilor pe care le poti avea pe tot parcursul organizarii evenimentului, de la avansurile pe care trebuie sa le platesti furnizorilor, rochia de mireasa, plicurile pe care le pui la dispozitia invitatilor sau bacsisul oferit ospatarilor.

Suma credit:3 000 lei
2 200 lei 50 200 lei
- +
Perioada de plata:30 luni
24 luni 60 luni
- +
Rata lunara *Prezentele informatii sunt orientative si nu au valoare contractuala. In conformitate cu normele interne ale Credius, oferta este personalizata si poate fi mai atractiva sau mai putin atractiva decat cea expusa in exemplul reprezentativ. Aplica acum

Pasi de urmat

Stabileste lista invitatilor pe care vrei sa-i ai la nunta
Acest prim pas iti va da o idee clara asupra anvergurii acestui eveniment si a cheltuielilor care sunt necesare.

Stabileste serviciile pe care le doresti

Este important sa ai o lista cu serviciile si elementele care vor reprezenta o cheltuiala pana la data nuntii tale (meniu, foto-video, flori, decoratiuni, cocktail bar, hostesse, invitatii, tinuta miresei si a mirelui, candy bar, lumanari etc). Astfel, vei avea o imagine de ansamblu asupra tuturor aspectelor pe care trebuie sa le rezolvi si vei putea prioritiza ceea ce este mai urgent.

Cere oferte de pret

Dupa ce ai finalizat lista cu tot ce iti doresti la nunta, incepe sa ceri oferte de pret. Axeaza-te pe ceea ce e prioritar cum ar fi gasirea locatiei, alegerea fotografului si videografului, a formatiei. Solicita mai multe oferte de pret pentru ca astfel vei avea mai multe optiuni din care sa alegi si vei putea compara mai usor preturile practicate in piata.

Calculeaza un cost per persoana

Aduna sumele pe care esti dispusa sa le cheltuiesti pentru toate elementele care vor constitui nunta ta. Acesta reprezinta costul estimativ al nuntii tale. Aproximeaza cate persoane din cele pe care le ai deja pe lista vor veni sigur la nunta si imparte toate cheltuilile la numarul de persoane ales. Acum calculeaza incasarile. Aloca o suma minima de cadou pe persoana si inmulteste cu numarul estimativ de invitati. In cazul in care vreti sa iesiti pe 0, cheltuielile vor fi egale cu incasarile. Puteti astfel sa jonglati cu sumele alocate furnizorilor, suplimentand sau micsorand bugetul in functie de preferinte. Nu uita ca este bina sa prevezi in bugetul pentru o nunta si un procent de 10% pentru cheltuieli neprevazute.

In cazul in care resursele proprii nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile necesare inainte de eveniment, poti apela la un credit nevoi personale care sa acopere diferenta si sa te ajute sa ai o nunta fara griji financiare.