Desi acum esti inca angajat si iti gestionezi finantele in functie de salariul pe care il castigi si alte venituri, in cativa ani vei ajunge la varsta de pensionare si vei depinde de suma pensiei pentru a te intretine.
Din 2021, varsta de pensionare pentru barbati este de 65 de ani pentru barbati si 61 pentru femei cu anumite clauze speciale in functie de meserie sau conditii. Natalitatea tarii este in continua scadere si este usor de presupus ca numarul de pensionari va fi disproportionat de mare fata de angajati, deci este posibil sa apara o problema cu pensiile.
Tu stii cum functioneaza sistemul de pensii in Romania? Care sunt drepturile si obligatiile tale si cum sa te asiguri ca ai contributiile platite? In acest articol vei afla informatii relevante despre pensie si sfaturi pentru a te asigura ca vei avea banii necesari pentru a trai confortabil la batranete.
Cum functioneaza sistemul de pensii in Romania
Pensia in Romania este de fapt un sistem alcatuit din trei piloni:
- Pilonul I: pensia de stat, practic angajatii din acest moment platesc pensia celor care au ajuns la varsta pensionarii;
- Pilonul II: pensia administrata privat reprezinta un venit suplimentar pensiei de la stat;
- Pilonul III: pensia privata facultativa pe care si-o poate face orice persoana separat.
Pilonul I de pensie in Romania
Pilonul I de pensie se bazeaza pe sistemul solidaritatii dintre generatii. Mai exact, tu platesti acum pensia pentru parintii tai care sunt la varsta de pensionare, atunci cand parintii tai lucrau, plateau pensia pentru bunicii tai si tot asa.
Pe scurt, viitoarea ta pensie depinde de cotizatia la asigurarile sociale pe care o vor plati angajatii din salariu cand tu vei fi pensionat. Din pacate, din cauza ca numarul pensionarilor este in crestere, este posibil ca statul sa aiba probleme in distribuirea pensiilor. Astfel, este bine sa stii ca poti apela mereu la un credit online ieftin si rapid pentru orice nevoie financiara.
Pilonul II de pensie administrata privat in Romania
Pensia Pilonul II reprezinta o parte din cotizatia lunara la fondul public de pensii care este administrata privat. Practic, suma respectiva este depusa intr-un cont separat pe numele tau si administrata de un fond de pensii.
Orice persoana care lucreaza legal este inscris automat la pensia pilonul II daca are sub 35 de ani, iar daca nu alegi tu fondul de pensii, iti va fi asignat unul aleatoriu. Poti afla care este fondul de pensii administrat privat care se ocupa de pensia ta si care este suma adunata pana in acest moment daca accesezi site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara.
Pilonul III de pensie facultativa
Pilonul III de pensii, asa cum ii spune si numele, este complet facultativ. Dar, avand in vedere situatia natalitatii mentionate mai sus, daca vrei sa te asiguri ca ai o suma suficienta de bani atunci cand te pensionezi, pensia facultativa este o optiune valabila si uneori necesara.
Pentru a iti face o pensie facultativa iti recomandam sa te informezi despre toate fondurile de pensii existente si care sunt cerintele lor (suma minima de contributie, perioada de cotizare, posibilitatea de a rezilia oricand contractul) si sa alegi oferta cea mai convenabila pentru tine.
Daca vrei sa te bucuri de varsta pensionarii in confort este important sa gasesti moduri de economisire, oportunitati de investire sau venituri pasive astfel incat sa ai mereu o suma de bani pe care sa te poti baza.
Spre exemplu, poti obtine un credit online in rate pe care sa il folosesti pentru achizitionarea unui apartament. Mai apoi, vei inchiria constant acest spatiu pentru a avea un venit pasiv. Mai exista optiunea de a lua un credit online IFN si sa iti deschizi o afacere de succes din care vei castiga bani si atunci cand esti pensionar.
Pentru orice idee, te poti baza pe Credius sa obtii un credit online fara acte. Mai mult, daca esti pensionar si ai nevoie de o suma in plus de bani pentru orice nevoie (cadou nepoti, cheltuieli zilnice etc), poti aplica pentru un credit pentru nevoi personale fara discriminare de varsta.
Sistemul de pensii din Romania poate parea complicat la prima vedere, dar, cu putina atentie, poti obtine toate informatiile de care ai nevoie pentru a te asigura ca vei trai confortabil dupa ce treci de varsta de pensionare.