Recesiunea economica – Ce este si cum ii poti face fata?

Productia unei economii creste de obicei in timp, insa exista perioade in care aceasta fluctueaza, formand un „ciclu de afaceri” in care exista varfuri si minime ale activitatii economice.  

In timpul unui ciclu economic, cand  productia este slaba, se pierd numeroase locuri de munca si creste rata de somaj.  Desi nu exista o definitie unica a recesiunii, aceasta are loc atunci cand exista un moment de productie redusa si o crestere semnificativa a ratei somajului. 

Suma credit:3 000 lei
2 200 lei 50 200 lei
- +
Perioada de plata:30 luni
24 luni 60 luni
- +
Rata lunara *Prezentele informatii sunt orientative si nu au valoare contractuala. In conformitate cu normele interne ale Credius, oferta este personalizata si poate fi mai atractiva sau mai putin atractiva decat cea expusa in exemplul reprezentativ. Aplica acum

Recesiunile provoaca mari greutati familiilor si intreprinderilor si pot avea efecte de lunga durata, atat asupra societatii, cat si asupra economiei.  

Ce este recesiunea economica? 

Nu exista o definitie clara a recesiunii, desi exista descrieri diferite ale conceptului care au caracteristici comune, ce implica productia economica si rezultatele pietei muncii. 

Recesiunea economica poate fi definita ca o perioada de declin economic general si este insotita de obicei de o scadere a pietei de valori, o crestere a somajului si o atenuare a pietei imobiliare.  

Indicatori in recesiunea economica  

Exista cativa factori care prevestesc aparitia unei recesiuni economice. Acestia sunt: 

1. Produsul Intern Brut (PIB)

PIB indica valoarea totala generata de o economie (prin bunuri si servicii produse) intr-un interval de timp dat. PIB-ul real negativ indica o scadere brusca a productivitatii, ceea ce poate prevesti recesiunea economica. 

2. Venitul real

Venitul real este calculat prin masurarea venitului personal si ajustarea acestuia in functie de inflatie. O scadere a venitului real reduce puterea de cumparare. 

3. Productia

Starea de sanatate a sectorului de productie, luand in considerare exporturile si importurile totale, plus deficitele comerciale cu alte tari, semnifica puterea si autosuficienta unei economii. In momentul in care puterea de cumparare scade, productia incetineste. 

 4. Rata somajului

O rata ridicata a somajului este un indicator intarziat. De obicei, confirma trecerea unei economii intr-o etapa de recesiune. De obicei, ratele somajului care se apropie de 6% din totalul fortei de munca sunt considerate problematice. 

De ce este influentata recesiunea economica? 

Ratele ridicate ale dobanzilor sunt o cauza a recesiunii, deoarece limiteaza suma de bani disponibila pentru investitie. 

Un alt factor este cresterea inflatiei. Aceasta se refera la o crestere generala a preturilor bunurilor si serviciilor intr-o perioada de timp. Pe masura ce inflatia creste, procentul de bunuri si servicii care pot fi achizitionate cu aceeasi suma de bani scade. 

Increderea redusa a consumatorilor este un alt factor care poate provoca o recesiune. Daca consumatorii cred ca economia este slaba, este mai putin probabil ca acestia sa cheltuiasca bani. Increderea consumatorilor poate avea un impact real asupra oricarei economii. 

Salariile reduse reprezinta un alt factor. Lucratorii pot castiga aceeasi suma de bani, dar puterea de cumparare poate fi redusa din cauza cresterii preturilor pentru produsele de zi cu zi.  

Ce lasa in urma sa recesiunea economica? 

Recesiunile provoaca efecte monetare si fiscale standard, precum restrangerea disponibilitatii  creditelor si scaderea ratelor dobanzilor pe termen scurt.  

Preturile mai mici reduc profiturile corporative, ceea ce impinge firmele sa apeleze la disponibilizari in masa. Pe masura ce intreprinderile incearca sa reduca costurile, nivelul somajului creste. Aceasta, la randul sau, diminueaza ratele de consum, ceea ce face ca nivelul inflatiei sa scada.  

Toate acestea creeaza un cerc vicios de incetinire economica. 

Cum sa te pregatesti pentru recesiunea economica 

Ia in vedere urmatorii pasi care te pot ajuta sa faci fata unei crize economice: 

– Construieste un buget – Daca nu ai deja unul, creeaza un buget care sa tina cont de situatia ta actuala. Impart5e venitul casei in urmatoarele segmente, bine delimitate: nevoi, dorinte, distractii. 

– Economiseste –  Daca inca lucrezi, prioritatea ta principala ar trebui sa fie de economisirea unor sume de bani, pe care sa le poti folosi la nevoie, in timpul unei recesiuni.  Pune banii pe care i-ai putea cheltui in mod normal pentru mese restaurante si divertisment, direct in contul de economii.  

– Largeste-ti abilitatile –  Chiar daca lucrezi de acasa, exploreaza modalitati de a-ti extinde educatia prin cursuri online gratuite. Orice abilitate noua castigata, te poate ajuta sa-ti gasesti usor de munca, in cazul in care esti concediat intr-o perioada de criza economica.  

– Plateste datoriile bancare – In cazul in care ai imprumuturi bancare, incearca sa le achiti in avans, pentru ca in timpul unei recensiuni sa ai mai putin stres. Daca nu reusesti sa lichidezi intreaga suma, da-ti silinta sa acoperi macar o parte din totalul datorat institutiei financiare. 

– Continua sa investesti – Inainte de o recensiune, investeste in mod inteligent. Pregateste-te din timp, astfel incat sa poti face fata cu brio unei crize economice. In cazul in care ai mai multe economii stranse, orienteaza-te catre imobiliare. De asemenea, poti incepe sa investesti in bursa. 

Astfel, ca sa te asiguri ca duci mereu un trai confortabil, sanatos si prielnic, este important ca in momente financiare bune sa te gandesti si la perioadele financiare nefavorabile, care pot aparea oricand.  

De aceea, este important ca in fiecare etapa a vietii sa economisesti pe termen lung si sa pui bani deoparte pentru zile negre, astfel incat sa depasesti cu brio recesiunile economice, care pot aparea in mod neasteptat.  

De asemenea, atunci cand te informezi cu privire la accesarea unui imprumut bancar, foloseste un calculator credit, pentru a te asigura ca platile lunare sunt mici si pot fi achitate cu usurinta, indiferent de perioada financiara prin care poti trece in viitorul apropiat.  

In concluzie, Credius este alaturi de tine cu toate informatiile financiare de care poti avea nevoie, astfel incat sa poti gestiona intr-un mod eficient veniturile casei si nu numai. Urmareste de aproape blogul nostru! 

Pe langa faptul ca iti pune  la dispozitie mai multe articole cu date financiare valoroase, venim in sprijinul tau cu mai multe tipuri de credite. Poti accesa oricand un credit pentru pensionari, un imprumut de nevoi personale sau un credit pentru bunuri. In plus, iti oferim sansa de a beneficia de sumele dorite in doar 5 minute, prin intermediul creditului cu selfie.  

Totul este mult mai simplu si rapid cu Credius!