Vrei să faci pasul cel mare și să îți lansezi propria afacere? Te-ai săturat să lucrezi la programul clasic 9.00 -18.00 și îți dorești să fii propriul tău șef? Sau poate vrei doar să încerci lucruri noi și ai o idee care crezi că ar putea avea succes?
Felicitări! Ideea este primul pas spre o afacere de succes, dar drumul este lung. Dacă vrei ca afacerea ta să fie profitabilă și să devină principala ta sursă de venit, ai mult de muncă. Noi îți venim în ajutor cu o serie de sfaturi utile care te vor ajuta să pornești cu dreptul, de la organizare până la obținerea unui credit pe termen lung.
1.Descoperă care sunt avantajele, dar și slăbiciunile afacerii tale
Orice director al unei afaceri mici are anumite talente, abilități, cunoștințe sau experiențe care îi recomandă atunci când construiesc un brand. Dar, niciun director nu poate fi expert în absolut fiecare proces pe care deschiderea unei afaceri îi implică.
La început, vei fi nevoit să lucrezi pe mai multe posturi, deci încearcă să nu pui foarte multă presiune pe tine, nu ai cum să fii perfect la orice faci, mai ales dacă este un task complicat și nu ai experiență. Încearcă să îți dai seama la ce te pricepi mai bine și la ce nu astfel încât să știi ce trebuie să îmbunătățești.
Nu îți fie frică să îți asumi noi responsabilități și cere ajutor ori de cîte ori ai nevoie, fie de la familie și prieteni, fie de la un consultant independent care îți poate oferi sfaturi pertinente pentru domeniul în care activezi.
2.Aplică pentru un credit pe termen lung
Nu este ușor să pui bazele unei afaceri, mai ales dacă nu ai banii necesari. Ai opțiunea să aplici la un credit pentru afacere nouă care te va ajuta să obții suma de care ai nevoie pentru a acoperi toate cheltuielile de la început.
Un credit pe termen lung poate fi privit ca o investiție și te poate motiva să faci tot ce îți stă în putință ca să te asiguri că afacerea va fi un succes astfel încât să poți plăti ratele la timp și să nu te îndatorezi.
Atunci când obții un credit ifn pe termen lung este foarte important să te organizezi foarte bine, să îți pui la începutul lunii banii aferenți ratei deoparte pentru a nu deveni rău-platnic.
3.Analizează competiția și potențialii clienți
Este posibil să ai un concept de afacere excelent dar să îl implementezi în domeniul greșit. Din acest motiv, este important să analizezi o serie de factori precum care ar fi eventualii competitori, cine va fi audiența brandului, resurse necesare pentru promovare etc.
Spre exemplu, o brutărie poate fi o idee bună într-o zonă din centru foarte populată, pe lângă care trec des mii de oameni dar ar putea fi un dezastru într-un cartier de case, unde ar trece doar doi oameni pe zi prin fața vitrinei.
Dacă ai o idee bună, ai analizat toți factorii și ești pregătit să te lansezi pe cont propriu, nu te descuraja! Ia-ți un credit pe termen lung și concentrează-te pe a căpăta noi cunoștințe și abilități pe care să le poți utiliza în folosul afacerii tale.