Ce este un cod SWIFT si cum functioneaza?

Institutiile financiare folosesc un cod SWIFT pentru a transmite in siguranta bani. Desi SWIFT este crucial pentru infrastructura financiar globala, nu este o institutie financiara, ci este un sistem care asigura comunicarea facila si eficienta intre institutiile membre. 

Afla mai multe despre acest concept din randurile ce urmeaza! S-ar putea ca la un moment sa trebuiasca sa utilizezi un cod SWIFT, asa ca este indicat sa cunosti mai multe informatii despre acesta. 

Suma credit:3 000 lei
2 200 lei 50 200 lei
- +
Perioada de plata:30 luni
24 luni 60 luni
- +
Rata lunara *Prezentele informatii sunt orientative si nu au valoare contractuala. In conformitate cu normele interne ale Credius, oferta este personalizata si poate fi mai atractiva sau mai putin atractiva decat cea expusa in exemplul reprezentativ. Aplica acum

Cod SWIFT – Cum a aparut? 

SWIFT ( Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) asigura majoritatea transferurilor internationale de bani. SWIFT este o retea vasta de mesagerie utilizata de institutiile financiare pentru a trimite si primi rapid, precis si sigur informatii, cum ar fi instructiuni legate de anumite transferuri bancare. 

SWIFT este un sistem supravegheat de bancile centrale ale Grupului celor Zece Tari (G10). Aceste tari sunt: Belgia, Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Tarile de Jos, Suedia, Elvetia, Regatul Unit si Statele Unite. Belgia actioneaza ca supraveghetor principal. 

Cel mai simplu mod de a intelege ce este reteaua SWIFT se rezuma la intelegerea istoriei acesteia. 

Fondat la Bruxelles in anii 1970,sistemul SWIFT a stabilit o serie de procese comune pentru standardizarea platilor internationale.  

Inainte de aparitia SWIFT, bancile se bazau pe sistemul TELEX pentru a procesa transferurile globale. TELEX a folosit un sistem prin cablu, similar telegrafelor traditionale, pentru a transmite mesaje text intre banci, notificand un transfer de bani. Principalele dezavantaje ale acestui sistem au fost lipsa de rapiditate si nivelul crescut de vulnerabilitate in fata erorilor umane si cele de securitate.  

SWIFT a oferit institutiilor financiare o retea privata pentru a transmite date financiare in intreaga lume. De asemenea, a fost introdus un sistem standardizat de coduri pentru a identifica institutiile financiare. Acest lucru a oferit acuratete totala in procesarea platilor globale. 

De la infiintare pana in prezent SWIFT s-a dezvoltat constant, iar in acest moment reprezinta cea mai sigura metoda de a transfera valuta intre tari. Din acest motiv, include in prezent peste 11.000 de institutii financiare din 212 tari. 

Cum se utilizeaza un cod SWIFT? 

Intr-o lume din ce in ce mai globala, multe companii cauta metode mai rapide si mai rentabile de a trimite si de a primi bani din strainatate. Pe langa SWIFT mai exista multe alte retele pentru transferuri globale, precum este Fedwire, Ripple si Clearing House Interbank Payments System (CHIPS), dar SWIFT ramane in continuare cea mai utilizata retea. 

Pentru a efectua o plata cu cod SWIFT in sucursala sau folosind servicii bancare online, ai nevoie de:  

– Numele complet al companiei, daca transferul de valuta se face catre o companie sau numele si prenumele destinatarului, daca se trimite catre o persoana; 

-Adresa completa a destinatarului sau a companiei; 

-Numarul de cont bancar international (IBAN) al destinatarului; 

-Numele si adresa bancii destinatare; 

-Codul SWIFT al bancii destinatare; 

In functie de complexitatea transferului, platile SWIFT dureaza intre 24 de ore si 5 zile lucratoare.  

Un cod SWIFT este format din 8 sau 11 cifre, cu patru componente: 

-Codul bancii: Patru litere care reprezinta prescurtarea numelui institutiei financiare; 

-Codul tarii: Doua litere care indica tara in care se afla institutia financiara; 

-Codul locatiei: Doua numere sau litere care identifica orasul sediului institutiei financiare; 

-Cod sucursala (optional): trei cifre care identifica sucursala unei institutii financiare. 

Nu toate institutiile financiare fac parte din reteaua SWIFT, asa ca este important sa te asiguri ca banca ta si cea a destinatarului sunt membre ale retelei, inainte de a incerca sa faci un transfer international.  

Oricine trebuie sa efectueze un transfer global de bani prin reteaua SWIFT trebuie sa cunoasca codul SWIFT al bancii destinatarului. Cei care doresc sa primeasca un transfer international trebuie sa furnizeze expeditorului codul bancii de care apartin. 

Majoritatea codurilor SWIFT bancare pot fi gasite in unul dintre urmatoarele moduri: 

-Cautare pe site-ul bancii; 

-Contactarea institutiei bancare; 

-Verificarea extrasului bancar; 

-Conectarea la platforma de banking online sau la aplicatia de mobile banking asociata contului; 

-Cautarea online a numelui bancii si a cuvantul cheie „Cod SWIFT”. 

Prin ce se diferentiaza un cod IBAN de un cod SWIFT? 

Un transfer financiar intre banci din doua tari diferite ar fi un esec daca nu ar exista o metoda standardizata pentru identificarea conturilor bancare de expediere si de primire. 

Exista doua astfel de metode standardizate: numarul de cont bancar international (IBAN) si codul SWIFT. Cele doua se aseamana, dar prezinta anumite diferente notabile, pe care este bine sa le cunosti. 

Este necesar sa furnizezi un cod SWIFT pentru majoritatea transferurilor internationale, pentru a arata catre ce banca si sucursala se indreapta plata. Cu toate acestea, codul SWIFT nu specifica un anumit cont bancar, iar aici intervine IBAN-ul.  

Un IBAN contine tot ce are nevoie o banca pentru a se asigura ca plata ajunge in contul destinatarului, chiar daca este in cealalta parte a lumii.  

Lungimea IBAN-ului poate varia intre tari, dar formatul este intotdeauna acelasi: 

-Un cod de tara format din 2 litere, 

-2 cifre de verificare, 

-Pana la 35 de caractere alfanumerice, care constau din codul bancar, codul sucursalei si numarul contului bancar. 

Asadar, codurile SWIFT nu identifica un anumit numar de cont. 

Cod SWIFT – Siguranta tranzactiilor internationale 

In concluzie, un cod SWIFT reprezinta siguranta unui transfer international. De fiecare data cand doresti sa trimiti bani unei rude plecate peste hotare sau sa primesti diferite sume de la aceasta, trebuie utilizat un cod SWIFT. 

Speram ca acest articol ti-a fost de folos si ca te-a ajutat sa intelegi ce este SWIFT. In cazul in care doresti sa afli mai multe informatii despre diverse notiuni bancare, te invitam sa ne citesti sectiunea de  blog de la Credius, de unde te poti informa corect si eficient. De exemplu, poti afla numeroase date importante despre un credit cu selfie sau despre unul pentru pensionari, in functie de ceea ce ai nevoie.  

De asemenea, daca te intereseaza orice tip de imprumut bancar, iti punem la dispozitie un simulator credit, prin care sa afli daca poti accesa suma dorita de la Credius.