Debit si credit sunt doi termeni familiari, mai ales cand ai de-a face cu domeniul financiar.
Chiar daca pot parea asemanatori la prima vedere, ei sunt, de fapt, diferiti. Din aceasta cauza, acesti termeni pot fi intelesi gresit de multe ori, asa ca cel mai bine este sa consulti informatiile de mai jos, pentru a te informa corect asupra lor.
Afla de aici ce inseamna debit si credit!
Ce inseamna debit si credit?
Contabilitatea este stiinta care se ocupa cu masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor fizice si juridice. Scopul sau este de a asigura inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara si la fluxurile de trezorerie.
Sistemul de contabilitate in partida dubla este un sistem in care fiecare tranzactie afecteaza cel putin doua conturi. De exemplu, atunci cand o companie vinde un produs, nu numai ca isi creste veniturile, dar si scade stocul de produse. Astfel, veniturile din vanzari sunt creditate, iar stocul este debitat. Acest sistem asigura ca ecuatia contabila (Active = Pasive + Capital) ramane intotdeauna echilibrata. Fiecare debit trebuie sa aiba un credit corespondent si viceversa.
Prin urmare, in contabilitate, termenii “debit” si “credit” sunt esentiali. Deci, ce inseamna debit si credit?
O tranzactie de debit creste conturile de active sau de cheltuieli si scade conturile de venituri, pasive sau de capitaluri proprii. In schimb, o tranzactie de credit mareste conturile de datorii, venituri sau capitaluri proprii si micsoreaza conturile de active sau de cheltuieli.
De exemplu, atunci cand o companie foloseste simulator credit si imprumuta, apoi, bani de la o institutie financiara, activele sale (in forma de finante) cresc, adică se inregistreaza un debit in cont, iar datoriile sale fata de banca cresc, deci se face un credit in contul de datorii.
Debitul, pe de-o parte, se refera la partea stanga a unui cont contabil. Intr-un sistem de contabilitate in partida dubla, acesta are urmatoarele implicatii:
-Active: O crestere a activelor unei entitati este un debit. Atunci cand o companie cumpara echipamente, aceasta debiteaza contul de echipamente, indicand o crestere a activelor sale.
-Pasive: O scadere a pasivelor este, de asemenea, considerata debit. Daca o companie ramburseaza o datorie, debiteaza contul de datorii, indicand o scadere a obligatiilor sale.
-Cheltuieli: Toate cheltuielile sunt debite. De exemplu, salariile platite angajatilor sunt inregistrate ca debit in contul de cheltuieli.
Creditul, pe de alta parte, se refera la partea dreapta a unui cont contabil. In contabilitate, creditul are urmatoarele implicatii:
-Active: O scadere a activelor este considerata a fi credit. Daca o companie vinde un activ, va credita contul respectivului activ.
-Pasive: O crestere a pasivelor este inregistrata ca credit. Atunci cand o companie contracteaza un imprumut, va credita contul de datorii, indicand o crestere a obligatiilor sale.
-Venituri: Toate veniturile sunt credite. De exemplu, veniturile din vanzari sunt inregistrate ca credit in contul de venituri din vanzari.
Acum ca ai inteles ce inseamna debit si credit, a venit momentul sa aprofundezi subiectul, pentru a asimila cat mai bine acesti doi termeni financiari.
Ce inseamna debit si credit bancar?
Atunci cand te intrebi ce inseamna debit si credit nu este suficient sa te opresti la contabilitate, ci poti merge mai departe, catre domeniul financiar bancar.
Majoritatea oamenilor detin carduri pe care le folosesc in mod regulat si care le permit sa foloseasca bani usor, oricand au nevoie. Exista doua tipuri de conturi si carduri:
-card de debit – permite cheltuirea finantelor din contul personal;
-card de credit – bani puse la dispozitie de catre o institutie financiara, care pot fi cheltuiti oricand, sub forma de imprumut.
Prin urmare, un debit bancar are loc atunci cand utilizezi fonduri din cont pentru a cumpara ceva sau pentru a plati un angajat. Altfel spus, cand contul bancar este debitat, banii sunt scosi din acesta. Opusul unui debit este un credit, caz in care banii sunt adaugati in cont.
Acesta este modul in care debitele si creditele sunt reprezentate in extrasul de cont bancar.
Ca sa intelegi mai bine ce inseamna debit si credit, cel mai bine este sa consulti exemplele de mai jos.
Pe de o parte, constitui un debit atunci cand scoti bani din cont, pentru a plati o factura, pentru a cumpara bunuri sau pentru a achita diferite servicii. De asemenea, atunci cand scrii un cec, faci o debitare a contului.
Pe de alta parte, faci un credit atunci cand imprumuti o anumita suma de bani pentru a face diferite operatiuni, cum ar fi cumpararea unui televizor. Se numeste tot credit momentul in care folosesti un card finantat de anumite institutii financiare. Acest tip de card il poti folosi fie la cumparaturile zilnice, cand ramai fara bani, fie pentru achizitii mai mari, cum ar putea fi achizitionarea unui pat sau a unei noi garderobe, de exemplu.
Insa, este necesar sa rambursezi banii intr-o anumita perioada de timp, conform comisioanele si dobanzilor aferente. Altfel spus, cu un card de credit faci tot un fel de imprumuturi, insa intr-un mod mult mai usor si rapid, banii fiind mereu la dispozitia ta. Suma disponibila poate fi folosita in orice mod doresti, iar acesta este principalul motiv pentru care tot mai multe persoane fizice sau juridice aleg aceasta varianta de cont de credit.
In concluzie, este important sa stii ce inseamna debit si credit, mai ales atunci cand detii o companie pe care doresti sa o duci pe culmile succesului. Acest articol poate reprezenta initierea ta in domeniul financiar, in vederea asimilarii acestor doi termeni cu o mare importanta.
Citeste si celelalte articole Credius, pentru a afla multe alte informatii relevante din domeniul financiar bancar! Poti avea nevoie oricand de un credit, asa ca cel mai bine este sa fii informat din timp, pentru a sti la ce sa te astepti, atunci cand vrei sa apelezi la o astfel de solutie financiara.