Episodul 3: Educatie financiara pentru familii

la data

Urmeaza sa faci pasul cel mare si sa iti maresti familia? Ai deja o familie numeroasa? Indiferent de situatie, trebuie sa stii ca educatia financiara sta la baza unei familii unite cu membri responsabili care inteleg importanta economisirii.

Daca pana acum a trebuit sa ai grija doar de finantele tale si orice decizie te afecta doar pe tine, pe viitor vei observa ca gestionarea banilor devine mai complicata in cadrul unei familii. Orice datorie sau credit fara verificare in biroul de credit are un efect asupra fiecarui membru.

Suma credit:3 000 lei
2 200 lei 50 200 lei
- +
Perioada de plata:30 luni
24 luni 60 luni
- +
Rata lunara *Prezentele informatii sunt orientative si nu au valoare contractuala. In conformitate cu normele interne ale Credius, oferta este personalizata si poate fi mai atractiva sau mai putin atractiva decat cea expusa in exemplul reprezentativ. Aplica acum

In acesta articol vei gasi o serie de sfaturi utile care te vor ajuta sa iti incepi cu dreptul viata de familie:

Incepe cu o planificare financiara

Cand iei decizia sa iti petreci restul vietii alaturi de o persoana, este important sa existe o discutie despre bani. Sa vorbiti clar despre dorintele voastre, sa stabiliti niste scopuri in comun (spre exemplu sa strangeti bani pentru o vacanta in Bali) si sa nu tineti secrete.

O datorie pe care unul din voi o tine ascunsa e posibil sa va afecteze negativ pe viitor. Orice problema poate fi rezolvata cu un credit fara verificare in biroul de credit, dar situatia ideala ar fi sa va organizati destul de eficient astfel incat sa economisiti bani.

Trebuie sa decideti cum se vor imparti cheltuielile

Primul pas este sa treceti pe foaie toate cheltuielile lunare, atat cele la comun, cat si cele separate. Cele in comun vor cuprinde lucruri esentiale precum intretinere, facturi, rata/chiria si cumparaturile. Cele separate pot fi atat necesitati (produse de ingrijire) cat si dorinte (haine, telefon, alte dispozitive).

Mai apoi exista mai multe moduri prin care puteti imparti cheltuielile deoarece fiecare familie este diferita. Important este sa aveti o discutie onesta la finalul careia fiecare persoana sa fie multumita cu decizia finala.

Astfel, puteti alege sa impartiti cheltuielile lunare egal intre parteneri sau cel care castiga mai mult sa plateasca o parte mai mare. Totul depinde de voi.

Conturile in banca ar trebui sa ramana separate

Daca alte cheltuieli vor fi puse la comun, conturile in banca ar trebui sa ramana separate. Exista mai multe motive pentru aceasta decizie:

  • Este mult mai simplu atunci cand vine vorba de incasarea banilor: salariul trebuie livrat intr-un cont nominal;
  • Fiecare persoana se poate bucura de o independenta financiara: mai ales in cazul unui divort sau deces, este util sa ai acces rapid la bani;
  • Daca aveti nevoie de un imprumut, fiecare dintre voi poate obtine un credit fara verificare in biroul de credit.

Puteti crea impreuna un cont nou pe care sa il utilizati pentru cheltuielile la comun sau pentru a deschide un cont de economii unde sa depozitati bani ori de cate ori este cazul.

Rezolvati orice datorie care poate aparea in biroul de credit

O datorie va poate afecta planurile de viitor. Spre exemplu, daca aveti un imprumut care nu a fost platit la timp, nu veti putea sa aplicati pentru un credit de prima casa si nici nu va puteti planifica linistiti urmatoarea calatorie. In schimb, pentru nevoie imediate, puteti apela la un credit fara verificare rapid.

Astfel, primul scop pe care ar trebui sa vi-l setati cand incepeti o familie este sa platiti toate datoriile care va afecteaza scorul in biroul de creditare. O suma din salariul vostru ar trebuie mereu rezervata pentru a plati orice imprumut fara verificare, la banca sau IFN.

O familie fericita este o familie multumita din punct de vedere financiar. Gestionarea eficienta a economiilor este imperativa daca vreti sa nu aveti grija banilor. Economisirea banilor ar trebui sa fie scopul principal, dar daca apar nevoi urgente, puteti apela mereu la un credit fara verificare in biroul de credit.