Un indice de inflatie este un instrument ce are ca scop masurarea indelungata a modificarilor preturilor dintr-o economie. Acesta reprezinta un raport dintre pretul actual al unui articol sau al unui serviciu si pretul acelorași produse de la un alt moment dat.
Pentru a intelege conceptul de indice de inflatie, este vital sa intelegi sensul „indicelui”. Simplu spus, un indice este un raport care compara valoarea unui lucru cu altul.
Ce este inflatia?
Inflatia este o crestere a preturilor, care poate fi tradusa ca scaderea puterii de cumparare in timp. Rata cu care scade aceasta putere poate fi reflectata in cresterea medie a pretului unui cos de bunuri si servicii selectate, intr-o anumita perioada de timp.
Inflatia poate fi contrastata cu deflatia, care apare atunci cand preturile scad si puterea de cumparare creste.
Exista trei cauze principale ale inflatiei:
-inflatia de atragere a cererii,
-inflatia de impingere a costurilor,
-inflatia incorporata.
Inflatia de atragere a cererii se refera la situatiile in care nu exista produse sau servicii suficiente, pentru a tine pasul cu cererea, ceea ce determina cresterea preturilor acestora.
Inflatia de impingere a costurilor, pe de alta parte, apare atunci cand costul producerii produselor si a serviciilor creste, fortand intreprinderile sa-si majoreze preturile.
Inflatia incorporata apare atunci cand lucratorii cer salarii mai mari, pentru a tine pasul cu cresterea costurilor vietii. Acest lucru determina, la randul sau, ca intreprinderile sa-si ridice preturile, pentru a compensa costurile salariale aflate in plina dezvoltare, ceea ce favorizeaza aparitia unei bucle a cresterilor salariale si a preturilor.
Tipuri de indice de inflatie
Daca iti doresti sa intelegi cat mai bine conceptul de indice de inflatie este important sa afli cate tipuri exista si care sunt aspectele pe care se axeaza fiecare in parte.
-Indicele preturilor de consum: Acest indice verifica preturile pe care consumatorii le platesc pentru cheltuielile de zi cu zi. Astfel, se urmareste pretul unui cos de produse si se compara sumele actuale ale tuturor articolelor cu diferite perioade din trecut.
-Indicele preturilor de producator: Analizeaza modificarile preturilor de vanzare pe care producatorii le seteaza pentru bunurile si serviciile pe care le ofera. Este folosit pentru a urmari inflatia in faza de productie. Cu alte cuvinte, arata modificarile de pret pe care le seteaza vanzatorul in raport cu clientul.
-Indicele costului fortei de munca: Acest indice urmareste modificarile costului de angajare al lucratorilor din diverse domenii si poate fi utilizat pentru a masura inflatia de pe piata muncii.
-Deflator al produsului intern brut ( PIB): Urmareste modificarile preturilor bunurilor produse pe plan intern, adica exclude importurile. Este folosit pentru a masura inflatia pentru consumatori.
Indice inflatie – Cum se se calculeaza?
Inflatia se masoara prin indicele de inflatie. Acesta cuprinde un set de masuratori care sunt gestionate si raportate de catre Oficiul National de Statistica.
Pe scurt, un indice de inflatie este determinat de masurarea cresterii si scaderii unui set de bunuri. Acestea sunt articole esentiale pentru majoritatea oamenilor si gospodariilor, cum ar fi combustibilul si alimentele de baza. In total, se verifica pretul a aproximativ 180.000 de articole. Acestea se insumeaza pentru a oferi o cifra fiabila si informativa, cu ajutorul careia sa se masoare apoi situatia financiara a tarii.
Cum sunt afectate creditele de un indice de inflatie crescut?
Relatia dintre inflatie si ratele dobanzilor este interschimbabila, adica atunci cand una creste, cealalta scade, de obicei. Cand ratele dobanzilor scad exista o crestere a imprumuturilor. Acest lucru inseamna ca oamenii au mai multi bani de cheltuit, iar acest lucru determina ulterior cresterea inflatiei. In plus, daca economia creste intr-un ritm rapid, banca isi poate creste ratele de baza pentru a incetini cheltuielile si a mentine inflatia la un nivel scazut.
Inflatia nu afecteaza direct ratele dobanzilor, dar cele doua sunt in general corelate prin mijloace indirecte.
Iata la ce sa te astepti atunci cand creste indicele de inflatie, in legatura cu diferitele tipuri de credit:
-Credit de nevoi personale – In general, imprumuturile personale au dobanzi fixe, care nu se modifica pe durata imprumutului. Daca ai deja un credit de nevoi personale, afla ca inflatia nu poate modifica rata dobanzii. Cu toate acestea, este posibil ca institutia financiara sa creasca ratele dobanzilor pentru noii imprumutati.
-Credit pentru bunuri – Ca si in cazul imprumuturilor personale, creditele pentru bunuri au de obicei o rata fixa a dobanzii, asa ca nu trebuie sa iti faci griji cu privire la cresterea costurilor imprumutului pentru un credit existent.
-Credit pentru pensionari – Daca ai un imprumut pentru pensionari, este bine sa stii ca ratele dobanzilor sunt fixe pe toata durata imprumutului. Cu toate acestea, imprumuturile de refinantare pot oferi o rata a dobanzii mai mare.
Inflatia poate ajuta imprumutatii
Daca salariile cresc odata cu inflatia, fenomenul economic il avantajeaza pe cei care au credite active. Acest lucru se datoreaza faptului ca debitorii datoreaza aceeasi suma de bani, dar beneficiaza de un plus de ajutor financiar in ceea ce priveste plata ratelor lunare.
O regula de baza a inflatiei este ca aceasta face ca valoarea unei monede sa scada in timp. Astfel, inflatia le permite debitorilor sa plateasca rate mai mici fata de faza initiala a creditului.
Inflatia poate ajuta si creditorii
Inflatia poate ajuta creditorii in mai multe moduri.
In primul rand, preturile mai mari inseamna tot mai multi oameni care apeleaza la ajutorul creditelor, pentru a achizitiona articole valoroase, mai ales in cazul in care salariile nu cresc.
In al doilea rand, preturile mai mari ale produselor de pe piata ofera creditorului un castig sporit, prin oferirea unor dobanzi ridicate.
Indice inflatie – Concluzii
Asadar, este recomandat sa incerci sa intelegi cat mai bine fenomenul inflatiei, astfel incat sa stii ce masuri financiare sa iei, pentru a depasi cu brio o astfel de perioada grea.
Daca iti doresti sa afli multe alte date despre creditare, citeste in continuare articolele de pe blogul Credius. Iti punem la dispozitie informatii de actualitate, care te pot ajuta in luarea unor decizii financiare importante.