Toata lumea are nevoie de un credit la un moment, fie pentru achizitionarea unei locuinte, fie pentru nevoi personale. Astfel, daca te afli in punctul de a lua un credit in lei, este foarte important sa te pui la curent cu cele mai importante informatii legate de imprumuturi.
Prin urmare, este esential sa afli daca indicele ROBOR influenteaza creditele in lei sau nu, iar acest lucru il poti afla doar in randurile de mai jos. De aceea, este bine sa citesti articolul, pentru a afla cat mai multe despre acest indice ROBOR.
Ce este indicele ROBOR?
Indicele ROBOR a aparut inca din 1995, sub diverse forme si denumiri, actuala fiind folosita din 2010.
ROBOR inseamna Romanian Interbank Offered Rate. Cu alte cuvinte, acest indice ROBOR este un indicator oferit de catre Banca Nationala a Romaniei prin intermediul caruia bancile fixeaza ratele creditelor. Acest indice este utilizat doar pentru creditele in lei.
Acest indice este calculat in fiecare zi de catre Thomson Reuters, care este entitatea imputernicita de catre BNR.
Trebuie reținut faptul că există mai multe tipuri de indici ROBOR: indici la o zi, la o saptamana, la o luna, la 3 luni, la 6 luni, la 9 luni și la un an.
Din anul 2019, acest indice a fost inlocuit de IRCC in cazul creditelor cu dobanzi variabile. Cu toate acestea, ROBOR este cel care influenteaza cele mai multe credite din Romania.
Ceea ce este important de retinut este faptul ca indicele ROBOR este utilizat atat de catre institutiile financiar bancare, cat si de IFN-uri, precum este Credius. Cu alte cuvinte, daca te intereseaza sa aplici pentru un credit nebancar la Credius, trebuie sa stii ca acesta este influentat de catre ROBOR.
Astfel, in cazul in care te intrebai daca IFN-urile sunt influentate de catre ROBOR, afla ca raspunsul este unul afirmativ.
Indicele ROBOR exista si in alte state?
Indicele ROBOR exista si in alte state, insa sub o alta denumire. De exemplu, pentru calcularea creditelor in euro se foloseste EURIBOR, creditele in dolari si lire se calculeaza in functie de LIBOR, pentru zlotul polonez se utilizeaza WIBOR, coroana ceha are PRIBOR, iar forintul maghiar foloseste HUF.
Astfel, nu doar Romania este cea care calculeaza ratele creditelor in functie de valoarea acestui indicator, ci toate tarile folosesc aceasta metoda de calcul.
Cum se calculeaza indicele ROBOR?
ROBOR se calculeaza ca medie aritmetica a dobanzilor exprimate de bancile care iau parte la procesul de calcul al indicelui, in intervalul orar 10:45 ‐ 11:00.
Ratele ROBOR sunt calculate de catre Thomson Reuters, in calitate de conducator al calculului ROBOR.
Ceea ce este interesant de retinut este faptul ca bancile participante la calculul ROBOR isi asuma obligatia de a face tranzactii la cotatiile publicate in intervalul 10:45 – 11:15, la dorinta unui alt participant la calcul, pentru anumite sume maxime.
De exemplu, in cazul in care un participant la calculul ROBOR coteaza pentru ROBOR 3 luni nivelul de 2,97%, este nevoit ca, la solicitarea altui participant, realizata în intervalul 11:00‐11:15, sa ii ofere acestuia suma dorita, la valoarea de 2.97% ROBOR.
Care sunt factorii care influenteaza nivelul ROBOR-ului?
Nivelul indicelui ROBOR fluctueaza in functie de mai multi factori. Acestia sunt:
-Lichiditatea de pe piata monetara – In momentul in care pe piata exista foarte putine lichiditati, creste indicele de referinta.
-Inflatia – Daca cresc brusc bunurile si serviciile, nivelul ROBOR-ului urca in paralel cu acestea.
-Politicile din sfera finantelor publice – Hotararile luate de liderii de pe piata financiara pot contribui substantial la cresterea sau scaderea indicelui ROBOR.
Indice ROBOR – Care sunt beneficiile acestuia?
Chiar daca indicele ROBOR poate creste semnificativ ratele creditelor din Romania, acest indice ofera numeroase beneficii, care este bine sa fie luate la cunostinta.
Acestea sunt:
-Informare clientilor si investitorilor cu privire la nivelul dobanzilor pentru diferite scadente;
-Transparenta costurilor creditelor si, totodata, posibilitatea consumatorilor de a face comparatii intre ofertele de credit de la mai multe institutii financiar bancare sau nebancare;
-Integrarea la practica europeana de publicare si utilizare a acestui tip de dobanzi.
Ce sunt IFN-urile influentate de indicele ROBOR?
Institutiile financiare nebancare (IFN) sunt entitati diferite fata de institutiile de credit, ce isi desfasoara activitatea in conformitate cu conditiile stabilite de catre legile Romaniei.
Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca IFN-urile sunt verificate si supravegheate de catre Banca Nationala a Romaniei, fapt pentru care creditele oferite de catre aceste entitati sunt sigure.
IFN-urile pot oferi urmatoarele servicii:
-mai multe tipuri de credite: credite de consum, credite ipotecare, credite imobiliare, microcredite;
-leasing financiar;
-emitere de garantii, asumare de angajamente de garantare, asumare de angajamente de finantare;
-acordare de credite cu primire de bunuri in garantie;
-alte tipuri de finantari de natura creditului.
Cel mai mare avantaj pe care il ofera institutiile de acest fel este faptul ca acorda credite rapide in mod online, fara acte, doar cu buletinul. Acest lucru nu este permis in cazul bancilor, asa ca daca ai nevoie imediat de o suma mare de bani, apeleaza cu incredere la Credius.
Indice ROBOR – Motivele pentru care sa alegi un credit IFN, in loc de un credit bancar
Daca te-ai obisnuit sa apelezi la banca in momentele in care ai nevoie de anumite sume de bani, trebuie sa stii ca institutiile financiar nebancare ofera numeroase avantaje, pe care este bine sa le iei in calcul.
De foarte multe ori, un credit IFN s-a dovedit a fi mult mai agreat si dorit de catre clienti, deoarece este cu totul diferit fata de un imprumut bancar.
Cele mai importante beneficii pe care le ofera creditele nebancare sunt urmatoarele:
-Rapiditate – Un credit IFN este oferit intr-un timp mult mai scurt fata de un credit bancar, care necesita numeroase aprobari. Un credit IFN se aproba in doar cateva ore, lucru care te ajuta sa te folosesti de bani in timp util.
-Suma mare – Chiar daca iti doresti sa imprumuti o suma formata din mai multe cifre, nu trebuie sa te orientezi catre institutiile bancare, deoarece Credius ofera, de exemplu, pana la 50.200 de RON. Astfel, te poti bucura, fara retineri, de suma necesara.
-Perioada mare de finantare – Poti face un imprumut pe o perioada de 6 luni sau de pana la 60 de luni. Astfel, Credius iti ofera posibilitatea de a inapoia banii intr-o perioada de pana la 5 ani.
-Fara acte numeroase – Pentru a beneficia de un credit rapid, ai nevoie doar de buletin. Acest lucru nu este posibil in cazul creditelor bancare.
In cele din urma, este bine sa retii toate aceste informatii despre acest indice ROBOR, deoarece nu stii cand ai nevoie de un credit. Credius îți poate oferi cele mai bune credite IFN, care sa te ajute in mod real cu tot ceea ce iti doresti sa cumperi sau sa realizezi.