Schema Ponzi – ce este si cum te poti feri de ea?

schema Ponzi

In ziua de azi exista multe propuneri si proiecte de investitii ce pot parea, la prima vedere, reale oportunitati financiare. Un exemplu foarte bun este chiar schema Ponzi. Aceasta este, in realitate, o frauda financiara prin care investitorii actuali sunt platiti din fondurile obtinute de la investitorii noi. Cei ce coordoneaza aceasta inselaciune promit adesea sa investeasca suma platita de tine pentru a genera profituri mari, fara a te expune unor riscuri ridicate.

Suma credit:3 000 lei
2 200 lei 50 200 lei
- +
Perioada de plata:30 luni
24 luni 60 luni
- +
Rata lunara *Prezentele informatii sunt orientative si nu au valoare contractuala. In conformitate cu normele interne ale Credius, oferta este personalizata si poate fi mai atractiva sau mai putin atractiva decat cea expusa in exemplul reprezentativ. Aplica acum

Banii tai sunt folositi insa pentru a fi achitate datorii mai vechi catre alte persoane sau chiar pentru a fi pastrati de cei ce ii solicita. Cu niste castiguri legitime mici sau inexistente, schema Ponzi necesita un flow constant de bani pentru a putea functiona. Cand recrutarea de investitori noi devine dificila sau cand multi dintre investitorii actuali isi incaseaza banii pentru a se retrage, strategia adesea esueaza. Schema Ponzi a fost denumita astfel dupa Charles Ponzi, ce si-a inselat investitorii acum mai bine de 100 de ani, in anii ’20.

Cum sa recunosti si sa te feresti de o schema Ponzi?

Multe scheme Ponzi au anumite trasaturi si practici comune. De aceea, iti recomandam sa acorzi atentie urmatoarelor semne:

Promisiuni de castiguri mari, cu riscuri mici sau inexistente

Orice investitie implica un oarecare risc, in special de pierderi financiare. Investitiile ce pot aduce castiguri substantiale implica, de cele mai multe ori, si riscuri pe masura. Iti recomandam sa pui la indoiala orice promisiune de castig ,,garantat”.

Castiguri excesiv de consistente

Veniturile generate de o investitie tind sa fluctueze in timp. O investitie ce ar presupune generarea constanta de profit, indiferent de situatia pietei, este un motiv de scepticism.

Investitii neinregistrate

Schema Ponzi implica adesea investitii ce nu sunt trecute in registrele oficiale de contabilitate. Inregistrarea acestora este importanta deoarece le ofera acces investitorilor la datele administrative ale societatii. Acestia ar putea afla astfel mai multe informatii privind cheltuielile, produsele si serviciile companiei.

Comercianti neinregistrati

Persoanele fizice, juridice si asociatiile familiale ce presteaza servicii comerciale trebuie sa fie inmatriculate in registrul comertului. Schemele Ponzi implica presupusi comercianti neinmatriculati in registrele nationale.

Strategii complexe si secrete

Recomandam evitarea investitiilor in proiecte care pot crea confuzii ori incertitudini. Informatiile incomplete si detaliile vagi, privind natura unei investitii, sunt un semnal de alarma.

Incoerente ale datelor

Erorile si lipsurile din informatii precum extrasul de cont al societatii pot fi un semn ca fondurile nu sunt investite conform declaratiilor oferite.

Dificultati in primirea platilor

Pune la indoiala orice afacere in urma careia nu reusesti sa incasezi sumele datorate sau intampini dificultati in aceasta privinta. Cei ce promoveaza schema Ponzi ar putea incerca sa previna retragerea investitorilor prin a le oferi castiguri temporare si mai mari.

De ce se aseamana cu o schema piramidala?

Asemanator cu o schema piramidala, schema Ponzi genereaza castiguri pentru investitorii mai vechi, prin cooptarea unor noi investitori. Celor din urma le sunt promise aceleasi lucruri: profituri generoase, riscuri mici.

Ambele operatiuni financiare sunt bazate pe implicarea investitorilor noi pentru a-i plati pe cei vechi.

Ce este o schema piramidala?

O schema piramidala este un model de business fraudulos. Prin intermediul acesteia, membrii noi sunt recrutati cu promisiunea de a fi platiti sume impozante in schimbul recrutarii altor membrii. Pe masura ce apartenenta la grup se extinde, recrutarea devine tot mai dificila iar business-ul devine neprofitabil.

Schema piramidala poate parea adesea o practica legitima de multi-level marketing (MLM). Aceasta utilizeaza profiturile obtinute din vanzari pentru a plati bonusurile alocate celor ce recuteaza. Este demn de mentionat insa ca o schema piramidala nu implica, in general, vanzari legitime.

Exemplu de schema Ponzi recenta

schema Ponzi

Cresterea in popularitate a Bitcoin si a altor crypto monede a incurajat aparitia schemelor Ponzi in industria tehnologiei. Acest tip de inselaciune  le promite investitorilor profituri zilnice in valoare de mii de dolari/euro, in schimbul unor sume mai ,,modeste”. Un exemplu concret este Bitconnect, o strategie prin care s-au obtinut miliarde de dolari de la investitori prin promisiunea de a investi banii acestora si de a obtine zilnic un profit de 1%.

Platforma a pretins faptul ca utiliza un bot pentru tranzactionari, ce putea specula trendurile crypto monedelor. Se presupunea ca sansele de castig erau in proportie de 99%. Totusi, s-a descoperit ulterior ca Bitconnect nu detinea un asemenea sistem atat de performant si utiliza de fapt sumele abia primite pentru a achita investitorii mai vechi.

Operatiunea a dat gresi in final, fapt ce a condus la pierderi in valoare de 1.5 miliarde de dolari, bani datorati investitorilor. De la decaderea Bitconnect, au aparut multiple platforme asemanatoare, ce pretindeau folosirea inteligentei artificiale pentru tranzactiile crypto. Prin aceste strategii se continua recrutarea a noi persoane dispuse sa investeasca sume mari de bani, in schimbul unor promisiuni nerealiste.

Persoanele varstnice tintite de scheme Ponzi

Multe persoane varstnice, poate chiar pensionari, si-au petrecut ani de zile economisind si investind banii lor. Sunt metode eficiente de a obtine o oarecare siguranta financiara, insa acest lucru ii transforma si in potentiale tinte ale fraudelor (inclusiv a unor scheme Ponzi).

Daca tie sau unei persoane cunoscute v-au fost prezentate asemenea oportunitati de investitii ce trag un semnal de alarma, evita-le cu orice pret. Mai mult decat atat, ai dreptul de a raporta asemenea tentative frauduloase autoritatilor.

Ce anume mai poti face?

Vigilenta este recomandata si in cazul incercarilor agresive de vanzare, precum presiunea de a achizitiona cat mai curand serviciul/produsul oferit. Exista de asemenea tactici persuasive, precum seminariile de investitii cu anumite avantaje gratuite incluse.

Acorda-ti timpul necesar pentru a decide daca investitia este legitima si potrivita pentru tine. Evita transferarea oricarei sume de bani pana cand verifici daca acea societate este inmatriculata in registrul comertului si figureaza in institutiile financiare nationale. Daca ai realizat deja anumite investitii potential nesigure, urmareste daca intampini probleme in primirea sumelor datorate. Indiferent daca esti o persoana varstnica sau vrei sa ajuti o persoana varstnica, acorda atentie semnelor unei posibile scheme Ponzi.

Apeleaza la Credius pentru obtinerea unei sume de bani printr-un credit nevoi personale si evita participarea la operatiuni financiare frauduloase, precum schema Ponzi!