Stabilitatea institutiilor de credit este foarte importanta pentru increderea pe care persoanele fizice si firmele care doresc finantare. Pentru a preveni falimente rasunatoare sau situatii de criza la nivelul institutiilor de credit, guvernele au pus la punct mecansisme de raportare si verificare a activitatii din acest domeniu, care sa semnaleze orice moment de dezechilibru si orice posibila criza.
Aceste mecanisme sunt foarte importante pentru ca orice situatie majora de criza poate avea efecte majore nu doar la nivelul institutiilor de finantare, ci in intreaga economie, asa cum s-a intamplat in cazul crizei economice izbucnite in 2008, la nivel global. FINREP si COREP sunt doua tipuri de raportari specifice inclusiv la nivelul institutiilor de credit online si le vom analiza in continuare pentru a vedea ce anume urmareste fiecare dintre ele si care este rolul lor in prevenirea unor crize la nivelul sectorului de finantare.
Ce rol au FINREP si COREP?
Sistemul de raportari FINREP si COREP este un instrument util al procesului de monitorizare a riscului de credit.
Prin utilizarea acestora se urmareste imbunatatirea instrumentelor de evaluare a riscului generat de activitatea institutiilor de credit potrivit statutului de membru al Uniunii Europene, dar si a cerintelor acordului Basel II, pe baza carora autoritatile competente pot selecta masurile optime pentru prevenirea aparitiei unei eventuale crize bancare in Romania.
Calculul adecvarii capitalului pentru institutiile bancare si raportarile prudentiale se realizeaza in conformitate cu regulile si metodologiile autoritatilor de reglementare, care definesc pentru fiecare institutie cerinta minima de capital reglementat si modalitatea de raportare. Aici este inclus cadrul Basel III implementat in Uniunea Europeana prin CRD IV/ CRR cu privire la formularele FINREP (raportarea financiara conforma cu IFRS) si COREP (raportarea comuna privind rata solvabilitatii pe baze IFRS).
In contextul implementarii in Romania a principiilor de prudentialitate ale Noului Acord de Capital (Basel II) cu privire la calcularea cerintelor de capital pentru institutiile de credit, al adoptarii Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS) la nivel consolidat, precum si al asigurarii convergentei cerintelor de raportare prudentiala (COREP) cu cele ale raportarii financiare in scopuri de supraveghere (FINREP), s-a impus preluarea in legislatia nationala a cadrului standardizat de raportare financiara pe baza consolidata (FINREP) emis de Comitetul Supraveghetorilor Bancari Europeni (CEBS). Acesta este destinat institutiilor de credit ce utilizeaza standarde contabile de tip IFRS la intocmirea raportarilor financiare consolidate. Armonizarea cadrului intern de reglementare cu propunerile CEBS s-a efectuat prin publicarea Ordinului BNR nr. 6 din anul 2007.
Banca Nationala a Romaniei si institutiile de finantare au facut si fac eforturi pentru dezvoltarea sigura a intregului mecanism de creditare din Romania, dand dovada astfel de maturitate in ceea ce priveste intelegerea mecanismelor creditarii si gestionarii riscului aferent acestei activitati. S-a inteles ca este nevoie, de schimbarea principiilor privind supravegherea bancara, ca urmare a dezvoltarii si diversificarii procesului de creditare din Romania si anume de trecerea de la supravegherea bancara traditionala, contabila, de verificare a conformitatii institutiilor de credit cu cerintele instituite de normele de prudenta bancara, la o etapa superioara, calitativa a supravegherii bancare, orientata catre evaluarea riscurilor la care se pot expune institutiile de credit prin specificul lor, prin apetitul lor pentru risc.
Au fost preluate si adaptate formularele de raportare elaborate de Comitetul Supraveghetorilor Bancari din Europa (CEBS), care reprezinta instrumentele pentru efectuarea supravegherii bancare potrivit Basel II:
COREP (COmmon solvency ratio REPorting framework)
– au fost transpuse, la nivel individual si consolidat prin Ordinul BNR nr. 12/2007 privind raportarea cerintelor minime de capital pentru institutiile de credit
FINREP (FINancial REPorting)
– cu aplicabilitate la nivel individual – au fost transpuse prin Ordinul BNR nr. 13/2007 privind situatiile financiare FINREP la nivel individual, aplicabile institutiilor de credit
– cu aplicabilitate la nivel consolidat – au fost transpuse prin Ordinul BNR nr. 6/2007 privind situatiile financiare consolidate conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, solicitate institutiilor de credit in scopuri de supraveghere prudentiala
Ce urmaresc raportarile COREP
Prevad transmiterea informatiilor care sa ateste respectarea de catre institutiile de credit, atat la nivel individual cat si la nivel consolidat, a cerintelor prudentiale privind:
– componenta fondurilor proprii si cerintele de capital
– riscul de credit
– riscul de piata
– riscul operational
Ce analizeaza raportarile FINREP
– Este un intermediar intre informatia contabila si cea prudentiala
– Este un instrument pentru supraveghetori in vederea verificarii informatiei prudentiale
Cum sunt utilizate raportarile FINREP si COREP
Date precum cele din FINREP si COREP se afla in centrul supravegherii bancare si o abordare cu adevarat europeana a supravegherii nu poate fi realizata decat cu informatii comparabile.
Desi autoritatile de reglementare din UE au stabilit in trecut un cadru european pentru cerintele privind datele, specificand tipurile de date pe care bancile trebuie sa le transmita si frecventa acestor raportari, fiecare tara il poate pune in aplicare in mod diferit.
In prezent, odata cu infiintarea Mecanismului unic de supraveghere (MUS), BCE si autoritatile nationale de supraveghere au elaborat o abordare comuna pentru colectarea datelor din sectorul financiar european. Cadrele de raportare au fost intocmite de Autoritatea Bancara Europeana (ABE).
Datele comparabile ofera numeroase indicii: acestea evidentiaza tendintele si aspectele deficitare ale fiecarei institutii, comparand-o cu alte institutii similare si cu sectorul de finantare in ansamblu. Raportarile colectate de Banca Centrala Europeana (BCE) reflecta, de exemplu, nivelul de sustenabilitate a modelului de afaceri al unei institutii de finantare si natura riscurilor la care sunt expuse acestea. Raportarile permit identificarea aspectelor care trebuie aprofundate in cadrul activitatii supraveghere.
Colectarea datelor FINREP si COREP in cadrul MUS se bazeaza pe o „abordare secventiala”: institutiile de finantare transmit datele autoritatilor nationale de supraveghere, care, la randul lor, le raporteaza BCE
Echipa de statistica – formata din matematicieni, statisticieni, experti IT, contabili si experti in materie de supraveghere – a creat cu succes noi baze de date interne, a stabilit fluxuri de lucru si a elaborat indicatori-cheie. Datele trebuie procesate cat mai rapid si mai exact cu putinta, prin urmare eficienta este esentiala. Activitatile de control al calitatii au fost integrate in diverse etape, intrucat datele de inalta calitate formeaza baza unei supravegheri de inalta calitate.
Echipa primeste si stocheaza datele trimise de toate institutiile supravegheate, colaborand strans cu partenerii ei de la nivelul autoritatilor nationale de supraveghere. Ulterior, echipa transmite datele supraveghetorilor, care pot obtine, in functie de calitatea rapoartelor, informatii utile despre procesele si controalele interne ale acestor institutii.
Daca esti interesat de un imprumut avantajos, vezi care sunt produsele de creditare de la Credius si evalueaza-ti limitele in care pot isa soliciti o suma de bani in conditii sigure, folosind un calculator dobanda disponibil pe site-ul IFN-ului. Astfel, vei putea sa vezi care este nivelul ratei lunare pe care trebuie sa o rambursezi, in functie de suma solicitata si de perioada de creditare aleasa.
Utilizeaza cu incredere produse de creditare avantajoase de la Credius!
Citeste si despre: verificare biroul de credit, cum se calculeaza dobanda la credit.