Voucherele sau tichetele de vacanta sunt un beneficiu pe care institutiile de stat si angajatorii privati il pot acorda angajatilor. Afla cum se acorda aceste stimulente, cine primeste vouchere de vacanta si cum se pot folosi acestea.
Actul normativ prin care este reglementata acordarea de catre angajator, angajatilor, vouchere de vacanta este HG nr. 614/2015 privind modificarea si completarea HG nr. 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanta si a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 591 in 6 august 2015.
Ce sunt voucherele de vacanta
Voucherele de vacanta sunt Tichete/Bonuri de valoare, care sunt disponibile in 2 forme : pe suport de hartie (asemanatoare cu tichetele de masa), sau pe suport electronic sub forma unui card bancar. Angajatii de la intreprinderile de stat nu vor primi bani sau prime de concediu ci doar vouchere, iar cei din sectorul privat pot primi bani sau prime sau vouchere de vacanta. Cu voucherele de vacanta, angajatii pot cumpara pachete si servicii turistice/vacante in Romania pentru el si familia sa.
Conform OUG nr. 130/2021 și OUG nr. 131/2021, de la 1 Ianuarie 2022, Voucherele de Vacanta se vor emite numai sub format electronic (card de vacanta)
Voucherele emise în 2019 – 2020, indiferent de suport, vor fi valabile până la data de 30 iunie 2022. Voucherele emise in 2021 si 2022 rămân a fi valabile un an de la emitere
Voucherele vor putea fi emise pe suport electronic cu valori predefinite: doar multiplu de 10 până la 100.
Voucherele de vacanță pot fi acordate și bugetarilor.
Important de stiut:
– Voucherele/Tichetele de vacanta pot fi folosite numai pentru cumpararea de servicii turistice, de alimentatie publica, de transport si alte servicii conexe cazarii (activitati culturale, sportive, divertisment, etc) cu conditia sa existe minim o noapte de cazare in cadrul pachetului.
– Serviciile si pachetele turistice pot fi cumparate numai de la partenerii afiliati voucherelor de vacanta. Partenerii afiliati sunt: Agentii de turism licentiate de Autoritatea Nationala pentru Turism; Unitati turistice autorizate si clasificate ANT; Hoteluri si Pensiuni autorizate si clasificate ANT; Unitati de tratament balnear din Romania.
– Este interzis a se comercializa tichete sau vouchere de vacanta in schimbul unor sume de bani si/sau altor bunuri si servicii, decat cele conform legii.
Conform legii, voucherul de vacanta are valabilitate de un an de la data emiterii pe suport hartie, respectiv de la data alimentarii cardului pentru voucherele emise pe suport electronic.
– Daca angajatul nu utilizeaza voucherele de vacanta in termenul de un an, acesta are obligatia sa le returneze angajatorului. Nici un partener afiliat nu va accepta la plata vouchere de vacanta expirate.
Este interzis a se da rest in bani la plata cu vouchere sau tichete de vacanta.
Cardurile pe care sunt stocate voucherele de vacanta nu permit retragerea de numerar sau plati catre alte unitati decat cele afiliate, conform legii.
Tichetele de vacanta sunt nominale si netransmisibile, sunt deductibile si scutite de taxe, atat pentru angajator, cat si pentru angajat.
Ce poti plati cu tichete de vacanta?
• cazare la oricare din unitatile unitatile turistice din Romania; inclusiv in orase nu doar statiuni turistice
• pachet cazare si masa
• pachet cazare si tratament
• pachet cazare si transport
• pachet cazare si agreement
Ce nu poti plati prin cardul/tichetele de vacanta?
• cazari / sejururi in afara Romaniei
• bilete de avion si autocar in afara Romaniei
• cazare in unitati fara clasificare turistica
• asigurari
Cum poti achita cu tichete de vacanta sau cardul de vacanta
In cazul in care valoarea rezervarii este mai mica decat valoarea tichetelor, vom fi nevoiti sa suplimentam serviciile (nopti in plus de cazare, servicii de masa, etc), astfel incat valoarea tichetelor sa fie egala cu cea a rezervarii.
Conform legii nr 165/2018 si revizuita si in 2020 , nu se acorda rest in bani pentru diferentele de sume mentionate mai sus.
Conditii de acceptare la plata
– beneficiarul vacantei sa fie titularul tichetelor sau a cardului de vacanta
– elementele de securitate ale tichetelor sa fie vizibile
– tichetele sa fie in termenul de valabilitate
– codul de bare sa fie intact, tichetele sa nu fie rupte sau indoite
In perioada 2022- 2026, voucherele de vacanţă vor fi emise doar pe suport electronic.
Daca te intrebi cine primeste vouchere de vacanta, acestea sunt destinate in principal salariatilor români din cadrul instituţiilor de stat sau al societăţilor în care statul este acţionar unic sau majoritar, dar si angajatilor din mediul privat, daca firmele au optat pentru aceasta facilitate.
În 2021 au fost acordate vouchere de vacanţă doar pentru angajaţii din mediul privat, în valoare de circa 50 de milioane de euro.
In cazul in care nu beneficiezi de vouchere de vacanta, dat iti doresti un sejur in care sa te relaxezi cu cei dragi, poti apela la un credit online de la Credius, care se acorda in doar cateva minute, in conditii foarte avantajoase.
Citeste si despre: verificare biroul de credit, cum se calculeaza dobanda la credit.