De ce sa eviti orice scheme piramidale?

la data

Cand vine vorba despre investitii si alte operatiuni financiare ce presupun un profit garantat, acestea ridica anumite semne de intrebare inca de la inceput. Nu este de mirare ca orice scheme piramidale sunt atat ilegale, cat si o risipa de timp si bani.

De-a lungul anilor, acestea au devenit o problema tot mai mare pe plan international. Un aspect interesant este faptul ca schemele piramidale sunt o forma veche de frauda, adaptata la posibilitatile din ziua de azi. Tehnologia moderna creste potentialul ca o asemenea operatiune sa aiba si mai multe victime.

Suma credit:3 000 lei
2 200 lei 50 200 lei
- +
Perioada de plata:30 luni
24 luni 60 luni
- +
Rata lunara *Prezentele informatii sunt orientative si nu au valoare contractuala. In conformitate cu normele interne ale Credius, oferta este personalizata si poate fi mai atractiva sau mai putin atractiva decat cea expusa in exemplul reprezentativ. Aplica acum

Internetul, in special, le ofera creatorilor de scheme piramidale multiple platforme si oportunitati de a convinge si alte persoane sa faca parte din aceasta afacere. Asemenea fraude financiare se bazeaza pe recrutarea de noi membri pentru a putea produce bani. Insa, cand apar primele pierderi in bugetele celor interesati de un castig sigur, acestea renunta adesea, iar frauda nu mai poate continua.

Ce sunt aceste scheme piramidale?

Schemele piramidale sunt o modalitate de a obtine bani in mod fraudulos, pe baza recrutarii de membri noi, in calitate de investitori. Ele pot lua multe forme diferite. Sunt adesea adresate unei industrii, cu focus pe investitii din anumite nise. De exemplu, o persoana influenta si cu o situatie materiala buna ar putea pretinde ca stie o cale sigura de a face bani prin investitiile intr-o companie din domeniul tehnologiei.

Acea persoana iti poate cere o suma initiala sau chiar lunara, ca tu sa poti avea acces la secretele si strategiile sale ,,garantate si sigure”. Schemele piramidale sunt variate, dar au anumite caracteristici in comun. Cel ce prezinta investitia le promite investitorilor profituri mari, pe baza recrutarii altor persoane, care sa participe la program.

Promisiunea nu se raporteaza si la profitul obtinut in urma unor investitii sau vanzari realizate. Acest lucru se intampla pentru ca, desi se poate pretinde ca vor fi vandute produse in cadrul afacerii, ele sunt doar un pretext pentru a masca frauda si schema piramidala din spate. Sunt cauzele principale pentru care o schema piramidala este considerata ilegala. Aceasta poate fi incadrata foarte usor ca fiind o inselaciune, fapta ce se regaseste si in Codul Penal, la art. 244:

,,Inducerea in eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.”

Cum identifici o schema piramidala?

Exista doua aspecte ce pot indica faptul ca un produs/serviciu comercializat este utilizat pentru a masca o schema piramidala: aprovizionarea excesiva a inventarului si numarul scazut de vanzari. Aprovizionarea excesiva a stocului de marfa are loc atunci cand o companie isi incurajeaza noii recruti sa achizitioneze mai multe produse decat ar putea sa vanda, chiar la preturi mai mari.

Daca acest lucru se petrece in cadrul lantului de distributie, persoanele ce controleaza sistemul si se afla in „varful piramidei” pot avea profituri majore. Nici macar nu este nevoie ca acele produse sa ajunga pe piata. Persoanele de la baza schemei piramidale platesc excesiv, iar stocurile se acumuleaza in depozite.

Absenta sau numarul scazut de vanzari este al doilea semnal de alarma. Majoritatea schemelor piramidale pretind ca produsele lor se vand in cantitati mari si cu o viteza record. Totusi, examinand indeaproape mecanismele interne, vanzarile au loc de obicei doar intre membri actuali si noii recruti, ce vor plati la randul lor anumite taxe catre persoana la conducere.

Este un mecanism asemanator comertului intern in cadrul unei monarhii feudale. Tranzactiile au loc doar intern, iar monarhul (in cazul de fata, persoana din varful schemei piramidale) primeste anumite taxe de la ceilalti oameni.

Structura unei scheme piramidale

Aceste scheme piramidale sunt denumite astfel pentru ca mecanismul lor presupune o ierarhie cu adevarata piramidala. Reteaua porneste de la o singura persoana, care se afla in varful piramidei si care recruteaza primele victime.

Ele reprezinta nivelul inferior persoanei de la conducere, care recruteaza la randul lor mai multe persoane. Procesul se tot repeta pe masura ce reteaua sau ,,piramida” se maresc. De exemplu, sa presupunem ca cineva recruteaza 10 persoane, ce vor ocupa pozitia imediat inferioara in sistemul fraudei. Fiecare nou recrut trebuie sa-i plateasca acelei persoane o taxa de inscriere in sistem.

Deci, persoana ce conduce schema piramidala primeste bani de la fiecare membru recrutat, dar si fiecare dintre cei 10 membri va recruta la randul sau alti 10 membri noi (inca 100 de membri in total). Acei 100 de membri de nivel 3 isi achita inscrierea catre superiorii lor, cei 10 membri de nivel 2, ce vor acorda un procentaj liderului.

Structura ¾

Pentru a intelege acest sistem cat mai bine, consideram ca este necesar un alt exemplu de situatie. Sa zicem ca fiecare investitor al unei scheme piramidale plateste 500 de euro catre promoterul schemei piramidale (persoana din varful piramidei, care i-a adus pe primii investitori).

Fiecare investitor este nevoit apoi sa recruteze cate 3 membri noi, care la randul lor vor repeta procedura. Fiecarui investitor ii poate fi promisa o suma anume pentru fiecare dintre cei 3 recruti adusi de acesta, ce se incadreaza intr-un nivel inferior al ierarhiei din schema.

I se promite si un comision pentru fiecare membru nou din urmatoarele 3 nivele inferioare. Cu alte cuvinte, fiecare investitor va primi bani de la 4 nivele inferioare de recruti, fiecare avand datoria de a aduce 3 oameni noi. De aici si denumirea de structura ¾.

Cum poate da gresi schema piramidala?

Aceste scheme piramidale pot fi cu adevarat atractive, deoarece ar putea aduce profituri mari intr-un timp scurt pentru cativa investitori. Bineinteles, pe o perioada limitata. Totusi, atat schemele piramidale cat si schema Ponzi sunt ilegale si in mod inevitabil, vor esua in final.

Nicio structura de acest fel nu poate recruta membri noi pentru totdeauna. Majoritatea schemelor piramidale sau Ponzi se destrama, pentru ca reteaua se poate extinde in mod limitat. Cum membrii noi sunt sursa principala de castig pentru promoter si pentru actualii investitori din varful piramidei, esecul este inevitabil. Cand reteaua se destrama, multi dintre membri se regasesc intr-o situatie dificila, pentru ca nu isi mai pot recupera sumele investite.

Schemele piramidale au potential si functioneaza cat timp reteaua se extinde tot mai mult la baza. Odata ce oamenii incep sa plece, fluxul de bani este intrerupt. Este interesant ca pana si investitorii situati mai sus in ierarhia fraudei pot pierde bani in final, din cauza situatiilor ce amana plata lor. Daca vrei sa accesezi cat mai rapid si eficient o suma mare de bani in mod legal, apeleaza la imprumuturi rapide prin credite cu selfie. Daca nu esti sigur ca vei putea achita rata, nu te ingrijora. Poti folosi oricand un calculator credit.