Sursele de venit suplimentar la pensie?

Daca te apropii de pensionare sau esti deja pensionat, cel mai probabil stii ca pensia ta reprezinta sursa principala a venitului tau. Dar ce poti face daca acest venit nu este suficient? Adesea, din cauza scumpirilor generale si a costurilor ridicate ale traiului, pensia nu poate acoperi nevoile tale.

Sunt motive suficient de bune pentru a fi in cautarea unor surse de venit suplimentar, pentru a putea face fata cheltuielilor lunare sau de ce nu, pentru a-ti face o bucurie din cand in cand. Totusi, exista anumite norme legislative pe care trebuie sa le iei in considerare, pentru a te putea bucura de banii castigati in limitele legale. Citeste in continuare pentru a afla mai multe detalii!

Suma credit:3 000 lei
2 200 lei 50 200 lei
- +
Perioada de plata:30 luni
24 luni 60 luni
- +
Rata lunara *Prezentele informatii sunt orientative si nu au valoare contractuala. In conformitate cu normele interne ale Credius, oferta este personalizata si poate fi mai atractiva sau mai putin atractiva decat cea expusa in exemplul reprezentativ. Aplica acum

In ce situatii poti cumula pensia cu surse de venit suplimentar?

Daca esti pensionar in cadrul sistemului public de pensii, indiferent de categoria de pensie de care beneficiezi, ai posibilitatea de a cumula pensia ta cu alte venituri suplimentare.

Aceste venituri pot proveni din activitati independente si din drepturile de proprietate intelectuala (de exemplu, daca ai scris o carte). Asemenea venituri sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul in care se incadreaza.

Pensionarea pentru limita de varsta

In cazul persoanelor ce s-au pensionat din cauza varstei inaintate, acestea pot cumula pensia cu doua categorii de venituri alternative:

-Venituri provenite din activitati dependente, exact cum sunt reglementate de Codul fiscal. Conform Codului Fiscal ,,notiunea de activitate dependenta desemneaza orice activitate desfasurata intr-o activitate de angajare, indiferent de forma sa juridica si de modul in care partile au denumit contractul incheiat. Sunt activitati dependente in mod traditional cele realizate pe baza unui contract de munca ori statut asimilat.’’ Cu alte cuvinte, activitatea este dependenta daca esti angajat intr-o companie.

-Venituri provenite din activitati independente, exact cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora. Aceste venituri pot proveni din chirii incasate, inchirierea de echipamente/autoturisme, antreprenoriat etc.

Varsta standard de pensionare se reduce in raport cu numarul anilor lucrati efectiv in conditii de munca speciale (exemplu: locuri de munca in care viata ta ar putea fi pusa in pericol, precum in politie, aviatie sau la pompieri).

In cazul pensiei anticipate partiale/pensiei anticipate

In cazul persoanelor ce se pensioneaza anticipat, inaintea implinirii varstei corespunzatoare, situatia este putin diferita. Varsta standard de pensionare este de 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. Este important sa stii, de asemenea, ca stagiul minim de cotizare este de 15 ani si stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Aceasta pensie anticipata nu se poate cumula cu venituri obtinute:

-pe baza unui contract individual de munca

-pe baza unui raport de serviciu (in calitate de functionar public);

-de persoane ce desfasoara activitati in functii elective (primarul, viceprimarul)

Persoanele la o varsta inaintata, ce pot cumula pensia cu un venit alternativ, au de asemenea obligatia de a depune declaratia unica si plata darilor fiscale. Cu alte cuvinte, daca ai obtinut venituri din surse de venit suplimentar, trebuie sa depui aceasta declaratia unica.

Impozitul aplicabil unor astfel de venituri este de 10%, insa baza la care se aplica taxele difera.

Solicita un credit de nevoi personale

Bineinteles, ai intotdeauna posibilitatea de a solicita un credit de nevoi personale, simplu si rapid! Cu ajutorul unui credit de la o institutie non-bancara de incredere precum Credius, ai posibilitatea de a te redresa din punct de vedere financiar.

Este o solutie inteligenta si eficienta, in special pana cand se clarifica situatia altor surse de venit suplimentar sau pana cand rezolvi o urgenta ce implica un buget mai mare. Cu o simulare credit simpla, afli cat ai plati lunar, in functie de bugetul de care dispui. Acceseaza site-ul Credius si solicita acum un credit cu selfie si primesti banii in timp record!