Odata cu aparitia si implementarea tranzactiilor online, inselaciunile de natura financiara au devenit tot mai comune. Datele contului tau bancar sunt solicitate frecvent, in orice site sau aplicatie prin care poti achizitiona produse sau servicii.
Bineinteles, exista si riscul ca cineva sa-ti fure sau sa-ti utilizeze ilegal cardul de credit, pentru a face tranzactii in propriul interes. Daca s-a intamplat sa-ti dispara o suma din cont in mod misterios, procesul de recuperare bani furati de pe card poate fi anevoios.
Este valabil in special daca apelezi la o institutie bancara. Ramane totusi aceasta curiozitate – ce poti face daca ti-a fost sustrasa o suma de bani de pe card, in special daca banca nu iti vine in ajutor? Citeste in continuare pentru a afla mai multe!
Optiunile de recuperare bani furati de pe card
In cazul bancilor, majoritatea au o politica de a inapoia banii victimelor unor asemenea fraude. Titularii conturilor afectate se supun insa unei anchete detaliate, pentru a se constata ca nu a fost o problema cauzata din neglijenta. In esenta, institutiile financiare insista sa respecte o procedura stricta, pentru a fi recuperata suma pierduta.
Daca te regasesti in situatia de a fi victima unei fraude bancare, primul pas este cel mai important – reclamarea problemei. Prezinta-te la cel mai apropiat sediu al bancii si urmeaza procedura de completare a formularelor necesare. In functie de institutie si de fiecare caz izolat, urmeaza un timp de asteptare ce poate dura cateva zile.
In cazul unei astfel de situatii, inainte de a demara procesul de recuperare bani furati de pe card, banca ar colabora cu politia prin a transmite documentele necesare, pronuntand un verdict la finalul anchetei. Retine ca o banca nu ar solicita niciodata prin e-mail, SMS sau prin accesarea unui link informatii confidentiale, legate de conturi bancare, carduri sau coduri PIN.
Care sunt riscurile majore online?
Unele dintre cele mai comune inselaciuni prin care poti pierde o suma de bani online sunt phishing sau tehnici avansate de hacking. Metoda phishing se bazeaza pe dezvaluirea datelor tale, prin transmiterea unui link ce ar conduce catre un presupus site legitim.
Este o tactica relativ comuna in cazul tranzactiilor online sau a e-mail-urilor nesolicitate, care iti pretind sume de bani sub un anumit pretext (exemplu: cauze umanitare). Metodele de hacking presupun spargerea unui server si a sistemului tau de securitate.
Acea persoana poate capata acces la datele tale personale inclusiv la contul bancar, daca ai utilizat dispozitivul in cauza pentru cumparaturi online. Mentine vigilenta si in cazul persoanelor ce incearca sa iti foloseasca identitatea pentru anumite tranzactii cu propriul tau card.
Cum poti preveni riscurile online?
In cazul in care primesti un e-mail nesolicitat de la o adresa necunoscuta, in care iti este ceruta o suma de bani sub orice pretext, ignora mesajul. Acesti utilizatori se pot folosi de o identitate falsa, pretinzand ca reprezinta o autoritate sau o persoana publica. Adesea sunt folosite adrese de e-mail asemanatoare cu cele ale unor magazine. Verifica intotdeauna adresa oficiala a acelui comerciant, ce poate fi regasita pe site-ul sau ori in Google.
Inainte de a comanda un produs online, asigura-te ca site-ul este legitim. Pentru ca pot exista copii ale unor website-uri, recomandam tastarea website-ului in bara de navigare. Daca ai comandat produsul si ai primit un link ce conduce la o pagina web falsa, care imita o pagina reala, cel mai probabil iti vor fi solicitate date personale (numarul cardului sau CVV de pe spatele sau).
Aceste date ar putea fi cerute sub pretextul unor taxe vamale sau pentru transport. Nu introduce informatiile solicitate si contacteaza magazinul in cauza, pentru a te asigura ca acele taxe sunt legitime si aplicabile. Evita introducerea oricaror informatii in site-uri ce iti ridica suspiciuni.
Ce trebuie sa faci daca ai oferit deja datele bancare?
Daca ai furnizat totusi numarul si CVV-ul cardului, dar trebuie sa aprobi achizitia in aplicatia bancara, inca poti renunta la efectuarea platii.
Totusi, daca ai descoperit frauda dupa ce ai aprobat deja achizitia, procedura de recuperare bani furati de pe card se complica putin. Blocheaza imediat cardul din aplicatia bancara! Contacteaza institutia bancara si sesizeaza problema la departamentul corespunzator.
Totodata, este important sa pastrezi cat mai multe evidente ce atesta inselaciunea. Depune o sesizare la Politia Romana si urmeaza indicatiile oferite.
Ce ai putea face ca sa previi riscurile offline?
Este important sa eviti contactul cu persoane necunoscute (online si offline) care iti solicita transferuri de bani in numele lor sau tranzactii cu bani ai caror origine este necunoscuta.
Iti recomandam sa refuzi incasarea de bani in numele unor persoane ce pretind ca nu isi pot deschide cont bancar. De asemenea, ai grija sa nu iti lasi cardul la indemana altora, in special in spatii publice. Verifica intotdeauna fanta verde a bancomatelor, unde introduci cardul.
Este o practica relativ comuna sa fie utilizata o componenta identica, ce are insa in interior un cititor de carduri. Astfel, inainte de a ajunge in bancomat, datele cardului tau sunt copiate de dispozitivul fraudulos.
Acceseaza Credius si ia-ti un credit de nevoi personale, simplu si rapid! Tine minte sa iei toate masurile pentru a evita situatia de recuperare bani furati de pe card!