Scor biroul de credit – Ce indicatori asigura un scor maxim de creditare?

Pe de o parte, exista foarte multe situatii in care oamenii au nevoie rapid de bani, pentru a rezolva probleme urgente, fapt pentru care imprumuturile bancare sau nebancare vin in ajutorul acestora cu sumele dorite, in cel mai scurt timp. 

Pe de alta parte, exista si momente in care consumatorii apeleaza la credite pentru a achizitiona o masina, de exemplu. In cazurile de acest fel, creditele de nevoi personale reprezinta o idee excelenta, deoarece ofera sansa clientilor de a obtine sume mari de bani, care sunt greu de economisit. 

Suma credit:3 000 lei
2 200 lei 50 200 lei
- +
Perioada de plata:30 luni
24 luni 60 luni
- +
Rata lunara *Prezentele informatii sunt orientative si nu au valoare contractuala. In conformitate cu normele interne ale Credius, oferta este personalizata si poate fi mai atractiva sau mai putin atractiva decat cea expusa in exemplul reprezentativ. Aplica acum

Cu toate acestea, nu toata lumea poate apela la ajutorul creditelor, deoarece acestea se ofera pe baza anumitor criterii. Daca iti doresti sa afli care sunt datele urmarite de catre institutiile bancare si nebancare pentru acordarea imprumuturilor, citeste in continuare articolul. Afla de aici care sunt indicatorii ce asigura cel mai bun scor in biroul de credit 

Diferenta dintre scor biroul de credit si raport de credit 

Scorul de credit reprezinta unul dintre cei mai importanti indicatori financiari, deoarece este utilizat pentru a determina o serie de decizii ale institutiilor bancare si nebancare. 

Acesta influenteaza acordarea sau neacordarea unui credit nevoi personale si nu numai. In plus, scorul decide rata dobanzilor, asa ca este foarte important ca acesta sa fie unul optim.  

Scorul de credit este adesea incurcat cu raportul de credit, insa cele doua notiuni sunt total diferite.  

Pe de o parte, raportul de credit este o fisa care contine informatii despre activitatea financiara a unei persoane si despre istoricul de gestionare a tuturor datoriilor. Cu alte cuvinte, acesta include istoricul platilor si soldurile cardurilor de credit, a imprumuturilor si a altor forme de datorii. 

Pe de alta parte, scor biroul de credit reprezinta un numar format din trei cifre, care exprima ceea ce se afla in raportul de credit. Acest scor este calculat cu ajutorul unei aplicatii de scoring, care foloseste un algoritm.   

Un scor de credit scazut poate impiedica oferirea unei noi linii de credit. Din acest motiv, este esential ca inainte de a apela la ajutorul unui credit, sa te asiguri ca scorul biroul de credit este unul pozitiv. 

Prin urmare, scorul de credit si raportul de credit sunt total diferite si este foarte important sa retii care este rolul acestora. 

Indicatorii care influenteaza un scor biroul de credit 

Exista cativa factori care sunt luati in considerare in cadrul scorului biroului de credit. Acestia sunt: 

  1. Istoricul platilor (35%):  In cazul in care ai efectuat platile creditelor la timp in fiecare luna, nu ai de ce sa-ti faci griji. Insa, ceea ce este bine de retinut este faptul ca dintre toti indicatorii, istoricul platilor este cel mai important, fapt pentru care trebuie sa oferi o atentie sporita tuturor scadentelor. Daca nu platesti ratele la timp, devii rau platnic, iar bancile nu ofera credit cu istoric negativ in biroul de credit.  
  1. Sume datorate (30%):  O mare parte din scor este reprezentat de totalitatea sumelor datorate, in urma unor imprumuturi realizate.  In cazul in care exista o suma mica de inapoiat, te bucuri de un scor de credit mare. Astfel, incearca sa nu faci prea multe credite, pentru ca in cazul unei urgente, sa poti imprumuta suma de bani necesara. 
  1. Durata istoricului de credit (15%):  Acest indicator reprezinta durata medie de timp a creditelor realizate. Cu cat o linie de credit este mai indelungata, cu atat durata medie a istoricului este mai mare. 
  1. Credit nou (10%):  Acest indicator evalueaza si exprima cat de des aplicati pentru noi credite de consum si nu numai.  
  1. Mixul de credit (10%):  Se refera la varietatea de produse de credit pe care le ai, inclusiv cardurile de credit, imprumuturi în rate si multe altele de acest fel. 

Sfaturi pentru obtinerea unui scor maxim de creditare 

Ceea ce este foarte important de retinut este faptul ca exista cateva lucruri pe care le poti face cu privire la obtinerea unui scor mare de credit.  

De exemplu, daca nu ai avut niciodata nici macar un card de credit, poti sa-ti faci, astfel incat in momentul in care doresti sa faci un credit de nevoi personale, de exemplu, sa existe suficiente date despre istoricul platilor. In cazul in care istoricul creditelor nu exprima niciun fel de informatii, scorul scade semnificativ.   

De asemenea, aplicarea pentru prea multe linii de credit noi in acelasi timp, poate avea un impact negativ asupra scorului de credit, asa ca asigura-te ca mergi doar la institutia la care doresti sa faci imprumutul. Daca faci scoring la mai multe banci, scorul biroului de credit scade considerabil. 

Pe langa aceste sfaturi, mai exista cateva sugestii de care este bine sa tii cont, daca iti doresti un scor bun in biroul de credite. Acestea sunt: 

-Daca detii un card de credit, incearca sa folosesti doar 30% din capacitatea acestuia. In cazul in care este dificil sau chiar imposibil sa faci acest lucru, cel mai bine este sa maresti limita de credit. 

-Plateste intotdeauna la timp ratele cu suma completa, nu cu cea minima.  

-Exista doua tipuri de imprumuturi pe care le poti avea: garantate si negarantate. Cele negarantate sunt reprezentate de cardurile de credit, in timp nde creditele pentru locuinte sunt garantate. In cazul in care pe numele tau se gasesc doar imprumuturi negarantate, acest lucru poate avea un impact negativ major asupra scorului de credit. 

-In cazul in care esti co-debitor sau garant al unui imprumut, ai grija ca titularul sa plateasca la timp toate ratele. Daca acesta este rau platnic, scorul tau de credit este la fel de afectat ca al lui. 

Scor biroul de credit – Concluzii 

Prin urmare, este foarte important sa ai cat mai mare grija de scorul tau de credit, deoarece acesta iti poate influenta mult deciziile financiare din viitor.  

Cel mai bine este sa respecti toate sfaturile si sugestiile de mai sus, astfel incat sa te asiguri ca oricand ai nevoie de un imprumut la Credius il vei obtine.  

Credius ofera mai multe tipuri de imprumuturi printre care se numara cel de nevoi personale si cel destinat achizitionarii de bunuri. Astfel, nu se stie cand ai nevoie de un credit de acest fel, asa ca ofera cat mai multa atentie si grija scorului biroului de credit.